За „Заједно” Буџет није развојни, „Пребржењу” сметају специјализоване услуге

Друштво Политика

Одборницима који су гласали против усвајања Буџета општине Сокобања за ову годину били су и из две одборничке групе. Различити су њихови разлози зашто нису подржали предлог владајуће већине како ће изгледати локална каса у овој 2024.

Шефица одборничке групе „Заједно за Сокобању” Тања Николић негодовала је на почетку седнице јер председница Скупштине општине Сокобања Данијела Васиљевић није пре седнице заказала састанак одборничких група.

– Ова седница Скупштине општине је била јако важна јер је на дневном реду било усвајање буџета. Без обзира на овако важну седницу председница Скупштине општине није нашла за сходно да закаже одборничке групе па смо из тог разлога имали мало више питања него да је ситуација била другачија – рекла је Николић.

Она истиче да три одборника ове политичке партије нису гласала за буџет јер сматрају да није развојни.

– Ми за овај буџет нисмо гласали зато што сматрамо да није развојни пре свега јер буџет од милијарду и 200 милиона који опредељује 200 милиона за капиталне инвестиције ни у ком случају не може да буде развојни. Оно што сам ја критиковала у име одборничке групе ‘Заједно за Сокобању’ јесте сама ситуација у којој се налази општина Сокобања из разлога јер је председник општине поднео оставку и до дана данашњег нисмо сазнали разлог, па уместо да буџет усвајамо децембра месеца ми га усвајамо марта и у периоду од децембра до марта општина је била, ја бих рекла у ванредном стању, односно имали су одлуку о привременом финансирању па све одлуке општине на неки начин касне – рекла је Николић.

Одборница Николић сматра и да је лоше то што је трансфер ненаменских и наменских средстава од стране Републике смањен у односу на претходну годину.

– Прошле године је био 250 милиона, ове године износи 169 милиона, а подсетићу вас на период из 2023. године када су нас председник и руководство општине обавестили да је Сокобања постала бањско место прве категорије и да ће грађани од тога имати велику корист, односно добиће средства од буџета како би унапредили свој рад и развој, а заправо су грађани односно станодавци добили да плаћају веће плаћање боравишне таксе – додала је она.

За буџет општине Сокобања нису гласали ни одборници Групе грађана „Преображење”. Милорад Гавриловић, шеф ове одборничке групе, каже да је седница била веома напорна, а тачке дневног реда битне. Одборници ГГ „Преображење” су на почетку седнице предложили промену дневног реда, односно да најпре директори јавних предузећа и установа изложе своје програме, па да се онда расправља о буџету, што није усвојено.

– Разлог због чега смо ми гласали против је зато што има много специјализованих услуга у буџету, има много уговора о делу и то су јако велике цифре које не могу да се на овај начин и на оваквој седници образложе. Сви су имали опште образложење, да је то зато што немају довољно радне снаге да морају да ангажују раднике за различите послове преко разних агенција и оно што је за мене најбитније, капиталне инвестиције нису сагледане на прави начин односно ниједна капитална инвестиција није разрађена и није образложена. Ја сам присталица преносивог буџета. А то значи да општинска управа која има мандат четири године треба прве, друге и треће године да има нека средства на рачуну која ће да реализују у трећој или четвртој години свог мандата за нешто што ће Сокобању стварно ставити у приоритет у односу на друге туристичке дестинације у Србији – истакао је Гавриловић.

Гавриловић је рекао да је непријатно изненађен јер су буџетом слабо обухваћена сеоска насеља, али је навео и добре стране јуче усвојеног буџета.

– Такође има и добрих ствари у буџету, не могу све критиковати. Радујем се што постоји ставка у буџету да ће сви ученици основне школе добити бесплатне уџбенике, да ће бити награђени најбољи ђаци, да ћемо највероватније награђивати и најбоље студенте и то је нешто заиста лепо – додао је Гавриловић.

 

2 thoughts on “За „Заједно” Буџет није развојни, „Пребржењу” сметају специјализоване услуге

  1. Gde si živeo i boravio do izbora, ?, Šta si doprineo za napredak Sokobanje dok nisi otišao u penziju. Niko te nije ni vide ni ćuo za tebe, a sad kao penzioner bez obaveza hoćeš da talasaš Sokobanjom. Jesi Sokobanjac ali za njen razvoj do penzionisanja , što bi rekli dok si živeo u Nišu baš te bilo briga. I ako imaš malo OBRAZA daj ostavku ili idi na sednice skupštine i pravi se žbun što je rekao naš, nažalost pokojni sugrađanin BOBIŠKA, primaj platu , ali ne talasaj. Nisi se bavio politikom nikad pa nemoj ni sada. SOKOBANJU prepusti SOKOBANJCIMA,

  2. Da ti kaže čika Žika nešto, ko te ikad upoznao zna da si ti napisao ovaj komentar, jer ovakav vid obraćanja teško da može iko na svetu da napiše osim tebe V. Stra’ čuva lojze. I sad su vas raznizali za 20 dana kampanje, šta vam rade u Skupštini, a tek šta će da vam rade na sledećim izborima.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

12 − two =