Без несташице угља, поскупљење тек на пролеће

Друштво

Веома ниске температуре ових дана, довеле су и до веће потрошње енергената који се користе за грејање. У предузећу РМУ Соко поручују грађанима да када је реч о угљу не треба да брину и да ће бити довољно количина до краја сезоне. По речима директора Драга Милинковића, за сада све тече по плану када је реч о испоруци овог енергента.

– Радницима рудника Соко, Алексиначких рудника, Боговине испоручено је већ око 90% по уговорима са синдикатима. Остале количине иду највећим делом за термоелектрану Морава, због ове ситуације са енергетском кризом и крагујевачкој Енергетици и један део угља испоручујемо Моникому Ниш, око хиљаду тона угља месечно и то је наш значајан партнер. Неке мање количине испоручујемо и синдикатима у Сокобањи, којих има 22. Очекујемо да у будућем периоду имамо овај ниво производње који смо планирали тако да неће бити проблема око испоруке. Грађани Сокобање не треба да брину за угаљ у наредном периоду – каже наш саговорник.

Оно што је помало неповољно за ову производњу, по речима Милинковића, је то што многа домаћинства прелазе на алтернативне начине грејања, уводећи системе на пелет. Како наводи, угаљ је у предности бар када је реч о цени, мада и овај енергент у будућем периоду очекује поскупљење.

– Цена угља тренутно је око осам и по хиљада динара за тону. Грађани Сокобање могу да очекују једно мање повећање, али не онолико колико је то било за пелет и друге енергенте. Неће то бити сигурно више од петнаест посто – поручује наш саговорник.

Добра вест за грађане је да поскупљења неће бити до краја грејне сезоне.

– Ових дана се подноси захтев министарству и док те процедуру прођу очекујемо поскупљење почетком пролећа. Не сада у јеку саме зиме. Не би било ни коректно према грађанима – наводи Милинковић.

По речима директора РМУ Соко, цена угља последњи пут формирана је 2013. године.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

5 + sixteen =