Буџет за 2024. најавио постројење за прераду отпадне воде и поново за основце бесплатне уџбенике

Друштво Политика

Одборници су на јуче одржаној, трећој седници Скупштине општине Сокобања, већином гласова усвојили буџет за 2024. годину. Ове године у општинској каси наћи ће се око 1.156.000.000 динара, док су планирани расходи нешто већи од прихода, прецизније за 33 и по милиона динара. Планирано је да овај дефицит буде надомештен пренетим неутрошеним средствима из претходне године.

За усвајање буџета гласало је 17 одборника, док је седам било против. Седница је трајала скоро десет сати са две кратке паузе.
И док владајућа већина тврди да је буџет развојног односно социјално-развојног карактера, опозиција тврди сасвим супротно. Оно око чега су сви сложни је да је седница дуго трајала, али са разлогом јер је садржала тачке које је чине најважнијом седницом у току године.

Миодраг Николић, председник општине Сокобања, каже да је буџет развојни и урађен тако да, пре свега брине, о деци, породици, демографији.

– Било је и конструктивних предлога опозиције, ту мислим на Групу грађана ‘Преображење’ док су одборници ‘Заједно за Сокобању’ били против свега и без неких конкретних предлога које бисмо могли да уврстимо и касније сагледамо. Наравно ни на јавни позив који се тицао Нацрта буџета нико се није одазвао. Ми смо очекивали неке конструктивне предлоге од опозиције и били смо вољни да их сагледамо и касније уврстимо у следеће предлоге и ребаланс буџета у овој години, али нажалост то је овог пута изостало – реко је председник Николић.

Николић је истакао да је доста инвестиција које су започете током прошле године и које ће бити настављене током ове.

– Много је да их сада све набрајам, али навешћу једну од битних инвестиција коју Сокобања годинама чека, а то је изградња постројења за прераду отпадних вода. Прекјуче је кренуло отварање тендера које ће се завршити за месец дана надам се да ћемо у другој половини ове године кренути у изградњу постројења и недостајуће канализационе инфраструктуре – рекао је он.

Председник општине је навео и да ће у овој години општина обезбедити уџбенике за све основце, као и стипендије за средњошколце и студенте дефицитарних занимања и навео да је у плану отварање једне високошколске установе која ће школовати угоститељско-туристички кадар који ће бити прекопотребан Сокобањи у будућем периоду. Он је додао да су ове године буџетом опредељена средства и за Културни центар ‘Сокобања’ који ће овом месту омогућити да се врати неком свом културном наслеђу из претходног периода који је остао у запећку, претходних година.

Драган Николић, шеф одборничке групе Српске напредне странке, сматра да је добро што је на седници било толико дискусија, посебно када је реч о оним конструктивним.

– Била је велика дискусија и мислим да је ишла у добром смеру, било је доста добрих предлога и наших и од стране опозиције, али и критика. Сматрам да је буџет социјаланог карактера усмерен пре свега на младе и њихов развој. Све оно што је било добро у претходном периоду ми смо овим буџетом задржали, а то су награде за најбоље ученике, стипендије, бесплатан превоз. Поред тога овде изложени програми јавних предузећа су на вишем нивоу од прошле године. Биће много више манифестација и разних догађаја и сматрамо да ако се тај буџет испуни у великом проценту да ћемо сви бити презадовољни и да Сокобања иде у правом смеру – рекао шеф одборничке групе СНС.

И одборници Социјалистичке партије Србије, који чине владајућу коалицију са Српском напредном странком, гласали су за усвајање буџета.

– Ова седница је била веома важна за функционисање читаве наше општине, свих наших јавних предузећа. Директори јавних предузећа су изложили своје програме, и углавном су овим буџетом и добили оно што им треба за нормално функционисање. Ми смо наравно то подржали јер ова општина и њена предузећа морају да функционишу. Можда је могло више и другачије, али смо углавном задовољни оним што је урађено – рекла је Лазић.

Одборници су на јуче одржаној седници већином гласова усвојили и све планове и програме јавних предузећа и установа, при чему су за ове тачке гласали одборници владајуће коалиције. Одборници „Заједно за Сокобању” нису гласали, док су одборници ГГ „Преображење” били уздржани.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

8 + 6 =