Za vikend održani „Nušićevi hajduci IV”

Društvo Kultura

Manifestacija „Nušićevi hajduci IV”, održana je proteklog vikenda u nešto izmenjenom obliku. Naime, ona je prvi put održana 2018. godine sa ciljem da okupi učenike i nastavnike svih škola u Srbiji i Republici Srpskoj koja nose ime našeg čuvenog komediografa. Ljubinko Milenković, direktor Turističke organizacije Sokobanja kaže da je prve dve godine, sve išlo po planu a zatim, nakon dve godine održavanja, prošle godine zbog pandemije manifestacija je održan onlajn a ove godine, takođe zbog nepovoljne epidemiološke situacije, bila je održana delimično, odnosno izostala su takmičenja dramskih sekcija pomenutih škola, da se deca ne bi izlagala riziku. Međutim, uprkos tome sama manifestacija je imala bogat program, otvorena je izložba a održane su i edukacije i radionice, sa željom i verom u to da će već naredne godine biti održana kao na svom početku a verovatno i sa nekim novim sadržajima.

Članovi „Nušić fondacije” koja je jedan od organizatora manifestacije, ove godine Osnovnoj školi „Mitropolit Mihailo”, poklonili su „Kutak knjige” koji čine dve klupe u obliku bojica i kućica za razmenu knjiga kao i jedan komplet knjiga.

− Ideja je potekla od naše saradnice, advokata i pisca Olje Jelkić, koja zajedno sa fondacijom donira i knjige školi. Ta kućica će u stvari biti mesto gde će đaci razmenjivati knjige koje su pročitali, tako da je to u stvari jedan način da mi negujemo kulturu čitanja i kulturu knjige kao medija saznavanja i obrazovanja − rekao je Nebojša Nušić, potomak slavnog Nušića i upravitelj „Nušić fondacije”.

Naš sagovornik ističe da Sokobanja pored svoje očigledne lepote i gostoprimstva meštana, sobom nosi i tu neraskidivu vezu sa Nušićem, zato je i odlučeno da se ova manifestacija održava u banji pod Ozrenom, kao i da organizatori planiraju da je narednih godina što više obogate raznim novi sadržajima.

− Sokobanja je jedno prelepo mesto i ko je jednom poseti, odmah je zavoli, ovde su utisci toliko jaki i bogati, tako da ne možete da se ne vratite ponovo − dodao je Nušić.

U okviru ovogodišnje manifestacije u Legatu je otvorena i izložba karikatura „Nušić i umetnici”, održana je priprema za „Hajdučki kros” kao i pozorišna radionica inspirisana autobiografskom pričom Nušića – „Učionica učiteljice Ljutmile”, u kojoj su učestvovali i učenici sokobanjske osnovne škole.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

15 + one =