Специјална болница по други пут ковид установа: Медицинари са којима се поноси Сокобања

Друштво

Лекари, здравствено особље и сви радници Специјалне болнице за неспецифичне болести плућа „Сокобања”, 13. новембра нашли други пут у ковид систему. По налогу министарства они су имали само два дана да ослободе капацитете и претворе ову здравствену установу у ковид болницу. Посебно треба истаћи да је болница у то време имала велики број тешко оболелих пацијената, неки од њих су и потпуно непокретни.

Лекари Специјалне болнице већ су стекли довољно искуства у раду са ковид пацијентима јер су од самог почетка укључени у борбу са овим вирусом.Најпре радом у Клиничком центру Ниш а затим и у Специјалној болници „Сокобања”. Др Весна Милановић, директорка Специјалне болнице „Сокобања” и њен помоћник др Драган Станојевић, специјалиста пулмолог у овој болници и координатор ковид болнице „Сокобања”, кажу да, и поред богатог искуства које су већ стекли,није било једноставно све завршити за два дана и припремити се за ковид болеснике. Али очигледно, да су у томе и те како били успешни.

У ковид болници „Сокобања” је, док смо писали овај текст, на лечењу било преко 40 пацијената (број се мења, односно повећава из часа у час). Хоспитализовани су пацијенти из Алексинца, Књажевца, Неготина,Сокобање и Ражња а у лечењу помажу и лекари и медицински техничари из Специјалне болнице „Озрен”. Сви пацијенти имају такозвани средње тежак или тежак облик болести, што значи да сви примају кисеоник у великим проточним дозама, и сву неопходну терапију за лечење ковида-19 и пратећих придружених обољења.

Пре него што је по други пут усшла у ковид систем Болница је у то време имала 118 пацијента.

dr Vesna Milanović− То су били махом пацијенти са тешким обољењима плућа, кардиолошким обољењима (акутни коронарни синдром), као и непокретни пацијенти после операције кука и колена и деца која су дошла на рехабилитацију после прележаног ковида. Од Министарства здравља добили смо наредбу да у року од два дана ослободимо капацитете болнице и претворимо је у ковид болницу. Било је јако тешко све то организовати, отпустити пацијенте, одмах затим направити зелену, црвену и наранџасту зону и организовати целокупан рад у посебним условима. Захваљујући запосленима, поготову лекарима и сестрама, организација је одлично урађена. Др Драган Станојевић, који је координатор за нашу болницу, на најбољи начин и упркос ограниченом времену организовао је рад болнице − каже директорка Милановић.

По речима др Станојевића, најтеже им је било што су морали да отпусте већ претходно хоспитализоване пацијенте који су били на интензивној терапији, спремали се за инвазивне дијагностичке процедуре као што је бронхоскопија, које се једино у тој болници изводе, али упркос показаном незадовољству пацијената, успели су да их збрину у року од 24 часа, односно отпусте и транспортују оне најтеже у матичне здравствене центре.

− Организација овакве транзиције је сама по себи сложена и подразумевала је отпуштање и збрињавање претходно хоспитализованих пацијената, одвајање такозваних „зелених” и “црвених” зона и путева, формирање болесничких соба за лечење ковид-19 инфекције, пре свега, кисеоничне терапије. Такође је формирана екипа лекара и медицинских сестара и техничара који раде по систему сменског рада односно смењивање екипа од по два лекара и четири сестре на сваких шест сати по претходно утврђеном распореду рада. Између смена, односно рада у ковид болници, радници имају одмор од три до четири дана. За оне који то желе, одмор и боравак је предвиђен у комфорним собама (апартмани) „зелене зоне” у самој болници – објашњава др Станојевић.

Овај врсни лекар каже да претходно стечено искуство у раду са ковид пацијентима у Клиничком центру у Нишу од априла до јуна ове године и рад у ковид болници „Сокобања” од маја до јула месеца, било је драгоцено за брзо навикавање на новонастали режим рада са најтежим пацијентима са ковид-19 инфекцијом.

Ми би смо додали. Знајући са којим знањем и искуством располажу здравствени радници из Сокобање њихово ангажовање у Клиничком центру Нишу је било драгоцено и за тамошње колеге.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

two + 10 =