„Врмџила“ ове године најмасовнија, учествовали планинари и из других земаља

Друштво

Шеста по реду планинарска акција “Врмџила 2019“, која је одржана протекле суботе, поред тога што је била најмасовнија до сада, јер је на њој учествовало чак 1500 планинара, према речима Младена Антића председника ПД „Оштра Чука“, имала је и међународни карактер. Поред учесника из свих крајева наше земље, ове године учествовали су и планинари из Бугарске, Мексика и Швјцарске. Као и годинама уназад планинарску акцију баш пред долазак пролећа организовали су Планинарско друштво „Оштра чука”, Месне заједнице Врмџа и Удружење младих „Ум”.

Учесници су могли да бирају хоће ли се кретaти дужом (врмџеном) или краћом (врмџарастом) стазом. Дужина врмџарасте стазе је девет километара, док је врмџена стаза дугачка око 15 километара, а посебно је занимљиво да се велика већина односно чак 80 посто планинара одлучило за кретање дужом стазом.

Овогодишњи многобројни учесници пре свега истичу да је организација планинарске акције била одлична, поред тога ове године је и време било посебно лепо као да је пролеће раније стигло. Маријан Марковић, члан ПД „Трем 1810“ из Доњег Душника, први пут је учествовао на овој акцији и одушевљен је лепотом природе, пре свега језером али и читавом Врмџом и околином. Зорка Ковачевић, учесница из Београда, каже да је више пута боравила у овом селу, али да први пут учествује у планинарској акцији. Она истиче да је  организација била одлична, да су се сви лепо дружили и да је ово свакако једно прелепо искуство које свима препоручује. Већ по традицији у акцији су учествовали и бициклисти из Сокобање односно из БК „СРУБ“. Александар Петковић, члан овог клуба, наглашава да су први пут ове године бициклисти извозили читаву стазу, што значи да је поред добре организације и безбедност била на високом нивоу.

Након завршетка акције у подножију Латин Града, код школе, за све планинаре био је обезбеђен посан пасуљ, односно бесплатан ручак. Било је изузетно весело уз музику и коло у које су се ухватили и које су заиграли многи учесници. Поред тога ученици Основне школе „Митрополит Михаило“ извели су представу „Усамљени принчеви и принцезе“.

Ова акција се одржава у част планинарске слободе и достојанства, који су изборени захваљујући храбрости и истрајности Берислава Трајковића да планинарству у Србији не буду ускраћивана права која су иначе дата законима. И ове године акција је популарно названа „Врмџила”, по легенди о змају из Врмџанског језера, које нико никада није видео, али је легенда о овој немани послужила организаторима планинарске акције да је у шали предоче јавности.

Лепота сокобањског села Врмџе је нешто што највише привлачи планинаре да из године у годину у све већем броју учествују у овој атрактивној планинарској акцији. Славиша Крстић, председник МЗ „Врмџа“, захваљујући чијем је дугогодишњем ангажовању и преданости ово село и постало познато широм наше земље, али и изван граница Србије, истиче да „Врмџила“ има велики значај не само за ово сеоско насеље већ за читаву општину Сокобања и да на најлепши начин представља неку врсту најаве и увод у почетак туристичке сезоне овог краја.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

one × five =