Ртањ стављен под заштиту државе

Друштво

Специјални резерват природе „Ртањ“ је одлуком Владе Републике Србије стављен под заштиту државе као посебан биодиверзитет источне Србије. Специјани резерват природе „Ртањ“ који се простире на површини од 4 997 170 хектара, налази се у источној Србији, у југозападном делу Карпатско-балканског планинског система, а администартивно припада општинама Сокобања и Бољевац.

У оквиру природног добра издвојене су три зоне различитог степена заштите. Специјални резерват природе „Ртањ“ је подручје изузетних геолошких, геоморфолошких, биолошких, историјских и естетских вредности. Ова планина се одликује врло сложеном геолошком грађом, са стенама различите старости из периода палеозоика, мезозоика и кенозоика.

Посебну вредност представља специфичан рељеф са купастим врхом „Шиљак“ и врло стрмим падинама, крашким рељефом са дубоким јамама и различитим облицима есхумираног субкутаног краса.

На Ртњу се налазе врсте биљака које спадају у групу заштићених и строго заштићених биљака. Само на Ртњу расте изузетно ретка и ендемична врста „Nepeta rtanjensis“. Од лековитих биљака издваја се и „Ртањски чај“.

Ртањ, као типично планинско станиште, карактерише и присуство великог броја врста птица. За сада је евидентирано 89 врста, што сигурно није коначан број. Готово половина евидентираних врста су строго заштићене врсте.

У фауни сисара планине Ртањ посебно се истиче фауна слепих мишева са 20 регистрованих врста, што чини две трећине од укупног броја регистрованих врста слепих мишева Србије од којих три врсте ових сисара, „Велики“, „Мали“ и „Јужни потковичар“, налазе на листи глобално угрожених врста.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

four × 2 =