Сокобања има најтранспарентнији буџет у Србији

Друштво Политика

Сокобања је на првом месту у Републици Србији по транспарентности буџета, и то на основу индекса транспарентности јединица локалне самоуправе који се спроводи и анализира на основу објективних параметара сваке године у делу буџетског индикатора. Почетком наредне године почеће да функционише и буџетски портал чија ће апликација објединити све информације о буџету и омогућити да на један приступачан начин све информације буду доступне корисницима и јавности.

Милена Радомировић из програмског сектора за плански систем и локалне финансије Сталне конференције градова и општина, која је јуче одборницима представила поменути портал, каже да овај пројекат финансира Краљевина Шведска подсредством Сталне конференције градова и општина.

− На конкурсу који је оглашен крајем 2019. године, Сокобања је веома успешно прошла тај конкурс и самим тим добила подршку да унапреди презентацију буџетских информација не само у вези са припремом већ и са извршењем буџета и да још доступнијим учини и јавности а и корисницима директним и индиректним унутар саме општине, комплетну документацију која се ових процеса тиче. Оно што је важно напоменути јесте да је Сокобања и до сада имала изузетно напредне праксе у погледу транспарентности и партиципативности када је буџет у питању и без овог буџетског портала доступне су биле бројне информације, већ и сада када погледате општински сајт, али је ово апликација која ће објединити све те информације као што су: најрелевантније вести, најактуелније информације, буџетски календар, начин коришћења буџетске резерве – истакла је Радомировић.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

twelve − 4 =