Vrmdža

Врмџа фест – најбоље приче о људима у природи

Друштво Култура

Трећи Интернационални фестивал „Врмџа фест”, који је након тродневног трајања, завршен током викенда, 6. јула, постаје препознатљива манифестација када је у питању еколошки филм и остварења која се баве неким деловима наше традиције. Од 56 пристиглих радова у више категорија у ужи избор ушло је њих 24. По мишљењу стручног жирија, у саставу Бернардин Модрић из Ријеке, председник и чланови Саша Ђорђевић и Дејан Дабић, велика награда фестивала Гран при припао је остварењу Лу-лу Лу-лу, аутора Предрага Тодоровића у продукцији ТВ центра Свилајнац.

Бернардин Модрић, председник жирија

‒ Нажалост филм је скупа уметност и без пара нема ту много приче. У овом остварењу сам осетио не само занатски, него ту је био један штих уметничког који се осећао, није се до краја профилирао, вероватно због недостатка новца. Драго ми је да је остатак жирија прихватио моју сугестију. Ја сам рекао ‘људи, ово је најближе ономе што филм чини филмом, остало су телевизијске репортаже, импресије…’ – објашњава председник жирија Бернардин Модрић.

У категорији најбољи промотивни филм из области етно културе и живота на селу победник је остварење Зорана Динчића „Три легенде за етно бајку”, док је специјална награда за оригиналност садржаја припала Маји Обрадовић за филм „Бебића Лука”. Најбољи сценарио написала је Радмила Тодић Вулићевић за „Жути аутобус”, а признање за афирмацију здравог начина живота добила је Елизабета Мушић, док је најбољи промотивни еколошки филм „Специјални резерват природе Ртањ” урадила Димитрија Савић Здравковић.

Признање за најбољу камеру припало је Мирославу Митићу у филму „Hidden Serbia” (Скривена Србија), а најбољи промотивни туристички филм је „Боје Врњачке бање” аутора Ђорђа Петровића, док је најбољи дебитантски филм „Владимир” новинарке из Врања Данице Мирић.

Vrmdža
Награђени (фото: Саша Ђорђевић)

Најбољи еколошки филм у ТВ продукцији је „Ђачка екологија” Јована Малетића, док је најбољи туристички филм у ТВ продукцији „Куршумлија небом и земљом” Милене Вукајловић. Призање за најбољи филм из области етно културе и живота на селу у ТВ продукцији припало је новинарки Ранки Јакшић за остварење „Тереза” (Странац у Србији), а најбоље еколошко остварење у филмској продукцији је „Моби Дик – земља која плови” Небојше Илића, док је најбоља туристичка филмска продукција „Љепота крајности” Бранка Лазића. У филмској продукцији додељена је још једна награда за најбоље остварење из области етно културе и живота на селу и она је припала Бојану Војинову за „Колевку времена”. „Врмџа фест” је доделио признање Владимиру Манићу за нарочити допринос подизању еколошке свести на филму, које носи назив по познатом српском филмском редитељу и сценаристи Петру Лаловићу.

Ове године први пут је одржана и фото колонија уз учешће пет аутора, четири професионалних фоторепортера из Ниша и једне аматерке из Сокобање.

Организатор овог фестивала у селу Врмџа подно Ртња је тамошња месна заједница уз покровитељство Општине Сокобања, коју су представљали председник Исидор Крстић и председник Скупштине општине Драгољуб Јевтић, који је свечано отворио манифестацију. У име домаћина присутнима се обратио Славиш Крстић, који је уз добродошлицу напоменуо да је у последњих неколико година присутан тренд насељавања села Врмџа, па је продато 40 кућа и плацева.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

19 − eight =