Vrmdža

Vrmdža fest – najbolje priče o ljudima u prirodi

Društvo Kultura

Treći Internacionalni festival „Vrmdža fest”, koji je nakon trodnevnog trajanja, završen tokom vikenda, 6. jula, postaje prepoznatljiva manifestacija kada je u pitanju ekološki film i ostvarenja koja se bave nekim delovima naše tradicije. Od 56 pristiglih radova u više kategorija u uži izbor ušlo je njih 24. Po mišljenju stručnog žirija, u sastavu Bernardin Modrić iz Rijeke, predsednik i članovi Saša Đorđević i Dejan Dabić, velika nagrada festivala Gran pri pripao je ostvarenju Lu-lu Lu-lu, autora Predraga Todorovića u produkciji TV centra Svilajnac.

Bernardin Modrić, predsednik žirija

‒ Nažalost film je skupa umetnost i bez para nema tu mnogo priče. U ovom ostvarenju sam osetio ne samo zanatski, nego tu je bio jedan štih umetničkog koji se osećao, nije se do kraja profilirao, verovatno zbog nedostatka novca. Drago mi je da je ostatak žirija prihvatio moju sugestiju. Ja sam rekao ‘ljudi, ovo je najbliže onome što film čini filmom, ostalo su televizijske reportaže, impresije…’ – objašnjava predsednik žirija Bernardin Modrić.

U kategoriji najbolji promotivni film iz oblasti etno kulture i života na selu pobednik je ostvarenje Zorana Dinčića „Tri legende za etno bajku”, dok je specijalna nagrada za originalnost sadržaja pripala Maji Obradović za film „Bebića Luka”. Najbolji scenario napisala je Radmila Todić Vulićević za „Žuti autobus”, a priznanje za afirmaciju zdravog načina života dobila je Elizabeta Mušić, dok je najbolji promotivni ekološki film „Specijalni rezervat prirode Rtanj” uradila Dimitrija Savić Zdravković.

Priznanje za najbolju kameru pripalo je Miroslavu Mitiću u filmu „Hidden Serbia” (Skrivena Srbija), a najbolji promotivni turistički film je „Boje Vrnjačke banje” autora Đorđa Petrovića, dok je najbolji debitantski film „Vladimir” novinarke iz Vranja Danice Mirić.

Vrmdža
Nagrađeni (foto: Saša Đorđević)

Najbolji ekološki film u TV produkciji je „Đačka ekologija” Jovana Maletića, dok je najbolji turistički film u TV produkciji „Kuršumlija nebom i zemljom” Milene Vukajlović. Prizanje za najbolji film iz oblasti etno kulture i života na selu u TV produkciji pripalo je novinarki Ranki Jakšić za ostvarenje „Tereza” (Stranac u Srbiji), a najbolje ekološko ostvarenje u filmskoj produkciji je „Mobi Dik – zemlja koja plovi” Nebojše Ilića, dok je najbolja turistička filmska produkcija „Ljepota krajnosti” Branka Lazića. U filmskoj produkciji dodeljena je još jedna nagrada za najbolje ostvarenje iz oblasti etno kulture i života na selu i ona je pripala Bojanu Vojinovu za „Kolevku vremena”. „Vrmdža fest” je dodelio priznanje Vladimiru Maniću za naročiti doprinos podizanju ekološke svesti na filmu, koje nosi naziv po poznatom srpskom filmskom reditelju i scenaristi Petru Laloviću.

Ove godine prvi put je održana i foto kolonija uz učešće pet autora, četiri profesionalnih fotoreportera iz Niša i jedne amaterke iz Sokobanje.

Organizator ovog festivala u selu Vrmdža podno Rtnja je tamošnja mesna zajednica uz pokroviteljstvo Opštine Sokobanja, koju su predstavljali predsednik Isidor Krstić i predsednik Skupštine opštine Dragoljub Jevtić, koji je svečano otvorio manifestaciju. U ime domaćina prisutnima se obratio Slaviš Krstić, koji je uz dobrodošlicu napomenuo da je u poslednjih nekoliko godina prisutan trend naseljavanja sela Vrmdža, pa je prodato 40 kuća i placeva.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

14 − 2 =