На Кркином кућишту нова бушотина за боље водоснабдевање

Друштво

Председник Општине Сокобања Исидор Крстић јуче је обишао радове на изради бушотине, односно експлоатационог бунара за водоснабдевање Сокобање на локацији Кркино кућиште. Наиме, Општини Сокобања је Решењем Министарства рударства и енергетике од 22. маја ове године одобрен наставак извођења детаљних и хидрогеолошких истраживања воде на локацији Кркино кућиште, која би се користила у систему водоснабдевања.

‒ За нас је врло битно да обезбедимо довољне количине воде како бисмо премостили проблем водоснабдевања. Верујем да бисмо били срећни када бисмо обезбедили између десет и петнаест литара воде у секунди. Локална самоуправа ће наставити да спроводи активности на решавању проблема водоснабдевања. До сада смо уложили близу милион и по евра за три године. Сматрам да је то недовољно и да ћемо ми у наредном периоду морати да нађемо решење које ће трајно решити проблем водоснабдевања, а то ће највероватније бити из неког система акумулације. Да ли ће се градити нова акумулација или ћемо користити бованску акумулацију, то ће показати студија. У сваком случају Сокобања мора да реши проблем водоснабдевања бар за наредних 50 година и ја се надам да смо на добром путу да то постигнемо и док сам на овом месту ја ћу се залагати да ми трајно решимо проблем водоснабдевања ‒ рекао је између осталог Крстић.

Извођач радова је ГЕО Инжењеринг БГП д.о.о. из Београда, а према речима Драгана Јоковића, дипломираног инжењера геологије, на основу претходно изведених геофизичких и других геолошких радова бушењем је потврђено да је радна средина погодна са аспекта водабилности, односно стене указују на могуће присуство подземних вода.

‒ Тренутна дубина је 80 метара, а планирана дубина је 180 метара и када се она достигне, следе друге операције које су јако битне и потребне за израду бунара који планирамо – рекао је Јоковић.

Уговорена вредност радова је око осам милиона динара са ПДВ-ом. Радови су почели 14. октобра, а рок за извођење радова је 18 месеци.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

sixteen − 2 =