„Врмџа фест 2020”: Две награде за ауторе из Сокобање

Друштво Култура

Кристијан Ђорђевић, сниматељ и монтажер портала Сокобањапрес, добитник је награде за најбољи дебитантски филм на Интернационалном фестивалу туристичко-еколошко документарног филма „Врмџа фест 2020”.

Награђени филм под називом „Поздрав из Сокобање” (Мачка на рупи миша чека, а ми здравље) рађен је у продукцији предузећа за информисање „АЛ ПРЕС” из Алексинца.

Pozdrav iz Sokobanje

Сценарио је писала редакција Алпреса предвођена новинарком Јеленом Радовановић. Наратор у филму је алексиначки глумац Милош Паовић, који о знаметостима бање под Озреном прича у улози чувеног Бранислава Нушића, а као глумац у лику кафеџије Мије појављује се и Марко Божиновић, новинар портала Сокобањапрес.

 

Још један Сокобањчанин, Србољуб Петковић, добитник је награде 4. Врмџа феста и то за најбољи филм о историјском наслеђу .Филм „Средњовековни град Сокоград” рађен је у продукцији „Арт Соле Студио” из Сокобање, а Петковић је прошле године на овом фестивалу освојио награду за најбољи филм о промовисању природних лепота Србије.

Гран при фестивала „Латин град” добила је Маја Новаковић за филм „А сад се спушта вече” у продукцији Академског филмског центра ДКСГ, док је признање „Петар Лаловић”, које се додељује за нарочит допринос подизању еколошке свести на филму, ове године добио редитељ Милан Белегишанин из Новог Сада.

Награду за најбољи еколошки филм добио је Стефан Красић за филм „С(З)БОГОМ” у продукцији „Принчеви Патрони”, а за најбољи еколошки ТВ филм Драган Сајић за филм „Сачувајмо Панчићеву оморику” у продукцији „ГАРДЕН.РС”. Најбољи туристички филм ове године је „Ниш из два угла” Ивана Манчића, а најбољи туристички ТВ филм је „Ртањски код” Татјане Манојловић у продукцији Радио-телевизије Србије.

 

Врмџа фест 2018. године (архива)

Филм „И сутра је Ђурђевдан” Предрага Тодоровића, рађен у продукцији ТВ Центра Свилајнац, првонаграђени је у области етно-културе живота на селу, а за најбољи телевизијски филм у истој категорији награду је добила Светлана Смиљанић за филм „У сну и на јави, цело село уметничко дело” у продукцији Радио-телевизије Војводине.

Награду за најбољи сценарио добио је Слађан Стојановић за филм „Велики петак у крстатој џамији” у продукцији Радио телевизије Србије – дописништво из Врања. „Грочанске приче” аутора Небојше Илића, рађене у продукцији Југ филм Власотинце, добиле су награду за најбољи промотивни туристички филм.
Специјално признање за промоцију природних лепота Србије добио је Данило Петровић за филм „Капија за молитву” у продукцији Еколошког удружења „Бадем”.

Селектор фестивала ове године био је Велимир Стојановић из Удружења „Форум Артистикум”, а председник стручног жирија Дејан Дабић, филмски критичар.

vrmdža fest
Врмџа фест 2018. године (архива)

Интернационални фестивал туристичко-еколошког документарног филма Врмџа фест 2020, који се по традицији одржава у јулу месецу у Врмџи подно Латинграда ове године је због неповољне епидемиолошке ситуације, претрпео знатне промене када је организација у питању, и из тог разлога имао је своје прво онлајн издање. Награде такође неће бити уручене на стандардној локацији. Наиме, одлуке жирија саопштене су јуче у Филмском центру Србије, а наредногмесеца у Кинотеци биће додељене награде и приказани најбољи филмови. Најзначајније признање фестивала „Петар Лаловић”, биће уручено на отварању ЕУРО-ИН фестивала у НовомСаду.

По први пут организатор фестивала је Локална акциона група „Ртањ”, на челу са председником Славишом Крстићем, а партнери у реализацији су Месна заједница Врмџа и уметничко удружење „Форум артистикум” из Ниша. Фестивал се одржава под покровитељством Општине Сокобања.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

4 × 3 =