„Vrmdža fest 2020”: Dve nagrade za autore iz Sokobanje

Društvo Kultura

Kristijan Đorđević, snimatelj i montažer portala Sokobanjapres, dobitnik je nagrade za najbolji debitantski film na Internacionalnom festivalu turističko-ekološko dokumentarnog filma „Vrmdža fest 2020”.

Nagrađeni film pod nazivom „Pozdrav iz Sokobanje” (Mačka na rupi miša čeka, a mi zdravlje) rađen je u produkciji preduzeća za informisanje „AL PRES” iz Aleksinca.

Pozdrav iz Sokobanje

Scenario je pisala redakcija Alpresa predvođena novinarkom Jelenom Radovanović. Narator u filmu je aleksinački glumac Miloš Paović, koji o znametostima banje pod Ozrenom priča u ulozi čuvenog Branislava Nušića, a kao glumac u liku kafedžije Mije pojavljuje se i Marko Božinović, novinar portala Sokobanjapres.

 

Još jedan Sokobanjčanin, Srboljub Petković, dobitnik je nagrade 4. Vrmdža festa i to za najbolji film o istorijskom nasleđu .Film „Srednjovekovni grad Sokograd” rađen je u produkciji „Art Sole Studio” iz Sokobanje, a Petković je prošle godine na ovom festivalu osvojio nagradu za najbolji film o promovisanju prirodnih lepota Srbije.

Gran pri festivala „Latin grad” dobila je Maja Novaković za film „A sad se spušta veče” u produkciji Akademskog filmskog centra DKSG, dok je priznanje „Petar Lalović”, koje se dodeljuje za naročit doprinos podizanju ekološke svesti na filmu, ove godine dobio reditelj Milan Belegišanin iz Novog Sada.

Nagradu za najbolji ekološki film dobio je Stefan Krasić za film „S(Z)BOGOM” u produkciji „Prinčevi Patroni”, a za najbolji ekološki TV film Dragan Sajić za film „Sačuvajmo Pančićevu omoriku” u produkciji „GARDEN.RS”. Najbolji turistički film ove godine je „Niš iz dva ugla” Ivana Mančića, a najbolji turistički TV film je „Rtanjski kod” Tatjane Manojlović u produkciji Radio-televizije Srbije.

 

Vrmdža fest 2018. godine (arhiva)

Film „I sutra je Đurđevdan” Predraga Todorovića, rađen u produkciji TV Centra Svilajnac, prvonagrađeni je u oblasti etno-kulture života na selu, a za najbolji televizijski film u istoj kategoriji nagradu je dobila Svetlana Smiljanić za film „U snu i na javi, celo selo umetničko delo” u produkciji Radio-televizije Vojvodine.

Nagradu za najbolji scenario dobio je Slađan Stojanović za film „Veliki petak u krstatoj džamiji” u produkciji Radio televizije Srbije – dopisništvo iz Vranja. „Gročanske priče” autora Nebojše Ilića, rađene u produkciji Jug film Vlasotince, dobile su nagradu za najbolji promotivni turistički film.
Specijalno priznanje za promociju prirodnih lepota Srbije dobio je Danilo Petrović za film „Kapija za molitvu” u produkciji Ekološkog udruženja „Badem”.

Selektor festivala ove godine bio je Velimir Stojanović iz Udruženja „Forum Artistikum”, a predsednik stručnog žirija Dejan Dabić, filmski kritičar.

vrmdža fest
Vrmdža fest 2018. godine (arhiva)

Internacionalni festival turističko-ekološkog dokumentarnog filma Vrmdža fest 2020, koji se po tradiciji održava u julu mesecu u Vrmdži podno Latingrada ove godine je zbog nepovoljne epidemiološke situacije, pretrpeo znatne promene kada je organizacija u pitanju, i iz tog razloga imao je svoje prvo onlajn izdanje. Nagrade takođe neće biti uručene na standardnoj lokaciji. Naime, odluke žirija saopštene su juče u Filmskom centru Srbije, a narednogmeseca u Kinoteci biće dodeljene nagrade i prikazani najbolji filmovi. Najznačajnije priznanje festivala „Petar Lalović”, biće uručeno na otvaranju EURO-IN festivala u NovomSadu.

Po prvi put organizator festivala je Lokalna akciona grupa „Rtanj”, na čelu sa predsednikom Slavišom Krstićem, a partneri u realizaciji su Mesna zajednica Vrmdža i umetničko udruženje „Forum artistikum” iz Niša. Festival se održava pod pokroviteljstvom Opštine Sokobanja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

twelve − five =