Воде испод Сокобање лоше, код Бованског језера исправнија

Друштво

Сокобањско еколошко друштво (СЕД) у оквиру пројекта „За лепшу и чистију Сокобањуˮ урадило је мониторинг стања животне средине и локалних прописа и пракси у области управљања отпадом. Све то објављено је на сајту овог друштва sed.rs/monitoring који је намењен информисању грађана о стању животне средине.

Податке о редовности пражњења контејнера прикупља и доставља мрежа активних грађана – сарадника СЕД-а. Податке о квалитету вода, на основу уговора о сарадњи и узорака које прикупљају активисти СЕД-а, доставља Завод за јавно здавље из Ниша. Информације о квалитету ваздуха преузете су са сајта општинске управе Сокобања, а чланци о прописима објављују се на основу анализе локалних прописа коју обављају активисти СЕД-а у сарадњи са ангажованим експертима, сазнајемо од Владана Димитријевића председника СЕД-а.

‒ Радили смо и мониторинг квалитета воде у Моравици и на Бованском језеру. Укупно су у питању 4 тачке. Ишли смо од тачке Жупан где је купалиште и истовремено тачка непосредно изнад захвата за водоснабдебање. Затим смо радили одмах испод Сокобање код некадашње фабрике за прераду отпадних вода која сада није у функцији. Следећа тачка је била испод градске несанитарне депоније и последња тачка је део где асфалтни пут улази у Бованско језеро, значи у близини риболовне писте, где је такође популарно купалиште ‒ каже Димитријевић.

Наш саговорник додаје да је овај мониторинг рађен од маја до октобра ове године али да су резултати о тачном утицају дивљих и градске депоније на воду изостали јер није било довољно падавина које су пролазиле кроз депоније и са процедним водама улазиле у реку, тако да нису забележени никакви негативни ефекти.

‒ Оно што смо приметили је да рецимо квалитет воде на плажи Жупан у пар наврата није био задовољавајући и да је било приметно да има фекалних вода негде из горњег тока, не знамо тачно који су извори. Оно што смо на неки начин знали али се сад показало и на папиру и званично је да је испод саме Сокобање вода јако лоша, причамо о петој класи вода која се не сме користити низашта, чак ни за наводњавање или било шта друго јер је у питању буквално разблажена фекална вода ‒ истиче Димитријевић.

Да није све тако црно, и да је природа ипак најмоћнија, показује и то да је на Бованском језеру код писте забележен доста добар квалитет воде, чак на прелазу између прве и друге класе, неким чудним путевима вода је успела да се опорави.

‒ Претпостављамо да ту значајну улогу игра улазни део језера који је мочварног типа јер ту има доста биљака које то разграђују. Поред тога, вероватно муљ и земљиште апсорбују део тих супстанци и бактерија тако да ми добијамо воду у језеру која је врло пристојног квалитета ‒ истакао је Димитријевић.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

2 + nineteen =