Oftalmolog

Велико интересовање за офталмолошке прегледе: Потписан уговор о сарадњи

Друштво Здравље

Бесплатни офталмолошки прегледи у сокобањском Дому здравља, овога месеца, показали су велико интересовање пацијената. С обзиром да ова установа нема стално запосленог специјалисту из ове области локална самоуправа пронашла је начин да грађанима обезбеди и овакву врсту прегледа у локалној здравственој установи.

С обзиром да је за четири дана колико је трајала акција обављен велики број офталмолошких прегледа, Општина Сокобања потписала је и уговор о пословно техничкој сарадњи са Очном клиником „Еликсирˮ из Новог Сада, те се овакве акције могу очекивати и у будуће.

– Офталмолошка болница ‘Еликсир’ има дугу традицију и сарадњу са руском клиником ‘Фјодоров’, као и са врло важним офталмолошким хирурзима из Русије. Показало се велико интересовање грађана с обзиром да смо у претходном периоду у Дому здравља изгубили право на офталмолога и да имамо офталмолога у Специјалној болници ‘Озрен’, али са врло оскудним дијагностичким могућностима. Сви наши пацијенти су упућени ка Алексинцу и Нишу. Ову сарадњу са ‘Еликсиром’ ћемо наставити, у договору са менаџментом клинике, у договору са нашим Домом здравља и у складу са финансијским могућностима општине Сокобања. С обзиром да сам лекар, буџетска средстава биће увек усмерена на оно што је најбитније, а то је здравље становништва – поручио је председник општине Миодраг Николић.

Oftalmolog

Сарадњу коју имају са државном здравственом установом у Русији, у Клиници „Еликсирˮ истичу као веома значајну за пацијенте у Србији. Та сарадња, како наводе, траје већ тридесет година.

– Захваљујући томе имамо едуциран кадар, имамо изузетно добру медицинску опрему, чак и ову за терен, тако да можемо и на истуреним местима да пружимо људима добар дијагностички преглед и савет – истиче Ружа Суботић, директорка Специјалне Болнице „Еликсирˮ.

Наша саговорница додаје и да је операција катаракте рутинска, те да они који имају проблема не треба да чекају.

– Имамо изузетно дирљиве сусрете са пацијентима, баш овог пута нарочито са особама које дуго чекају офталмолошки преглед и заиста су слепе. А то је непотребно. У 21. веку операција катаракте се ради за 15 минута, безболно, у локал анестезији, човек се одмах враћа свом послу. Заиста треба поздравити и Фонд за развој Војводине који је нама дао подршку да набавимо овакву опрему. Такође и Министарство здравља које је уврстило приватно здравство такође у овај арсенал медицинских услуга које пружа државно здравство и омогућило је пацијентима да преко фонда добију операцију бесплатно. Довољно је да имају преглед, да имају дијагностички податак од свог лекара и да оду на листу чекања. После те листе чекања, која није више тако дуга, могу да дођу и код нас у Нови Сад на преглед. Некада се због тога ишло у Русију. Ишло се због тога што је та операција пре 10 или 20 година била сложена операција. Чекало се дуго да сазри катаракта. Било је компликација после тога. Сада тога више нема – наводи наша саговорница.

Она додаје да су веома важне редовне контроле очног притиска, као и провера вида код деце.

– Очни притисак није исти као телесни, треба одвојити те две ствари, та наша хуманитарна акција спасила је многима вид. Радимо те прегледе и за дечицу, нарочито ону млађу, јер уколико се на време открије поремећај вида код детета, које је старости три и четири године, може много да се постигне у корекцији. Да се избегне чак операција разрокости. Али ако се дође касније, у седам или осам година, вид се већ формирао. Циљ ових пројеката је управо та превентива. Радујем се што је општина Сокобања прихватила тај пут да се здравство приближи и у мање развијенијим регијама, да људи имају могућност да се лече и да се излече на време – закључује др Суботић.

По речима стручњака са клинике „Еликсирˮ у Сокобањи је до сада највише пацијената било са застарелом катарактом, глаукомом који није контролисан и са диоптријом коју је било потребно кориговати.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

eighteen + 6 =