Oftalmolog

Veliko interesovanje za oftalmološke preglede: Potpisan ugovor o saradnji

Društvo Zdravlje

Besplatni oftalmološki pregledi u sokobanjskom Domu zdravlja, ovoga meseca, pokazali su veliko interesovanje pacijenata. S obzirom da ova ustanova nema stalno zaposlenog specijalistu iz ove oblasti lokalna samouprava pronašla je način da građanima obezbedi i ovakvu vrstu pregleda u lokalnoj zdravstvenoj ustanovi.

S obzirom da je za četiri dana koliko je trajala akcija obavljen veliki broj oftalmoloških pregleda, Opština Sokobanja potpisala je i ugovor o poslovno tehničkoj saradnji sa Očnom klinikom „Eliksirˮ iz Novog Sada, te se ovakve akcije mogu očekivati i u buduće.

– Oftalmološka bolnica ‘Eliksir’ ima dugu tradiciju i saradnju sa ruskom klinikom ‘Fjodorov’, kao i sa vrlo važnim oftalmološkim hirurzima iz Rusije. Pokazalo se veliko interesovanje građana s obzirom da smo u prethodnom periodu u Domu zdravlja izgubili pravo na oftalmologa i da imamo oftalmologa u Specijalnoj bolnici ‘Ozren’, ali sa vrlo oskudnim dijagnostičkim mogućnostima. Svi naši pacijenti su upućeni ka Aleksincu i Nišu. Ovu saradnju sa ‘Eliksirom’ ćemo nastaviti, u dogovoru sa menadžmentom klinike, u dogovoru sa našim Domom zdravlja i u skladu sa finansijskim mogućnostima opštine Sokobanja. S obzirom da sam lekar, budžetska sredstava biće uvek usmerena na ono što je najbitnije, a to je zdravlje stanovništva – poručio je predsednik opštine Miodrag Nikolić.

Oftalmolog

Saradnju koju imaju sa državnom zdravstvenom ustanovom u Rusiji, u Klinici „Eliksirˮ ističu kao veoma značajnu za pacijente u Srbiji. Ta saradnja, kako navode, traje već trideset godina.

– Zahvaljujući tome imamo educiran kadar, imamo izuzetno dobru medicinsku opremu, čak i ovu za teren, tako da možemo i na isturenim mestima da pružimo ljudima dobar dijagnostički pregled i savet – ističe Ruža Subotić, direktorka Specijalne Bolnice „Eliksirˮ.

Naša sagovornica dodaje i da je operacija katarakte rutinska, te da oni koji imaju problema ne treba da čekaju.

– Imamo izuzetno dirljive susrete sa pacijentima, baš ovog puta naročito sa osobama koje dugo čekaju oftalmološki pregled i zaista su slepe. A to je nepotrebno. U 21. veku operacija katarakte se radi za 15 minuta, bezbolno, u lokal anesteziji, čovek se odmah vraća svom poslu. Zaista treba pozdraviti i Fond za razvoj Vojvodine koji je nama dao podršku da nabavimo ovakvu opremu. Takođe i Ministarstvo zdravlja koje je uvrstilo privatno zdravstvo takođe u ovaj arsenal medicinskih usluga koje pruža državno zdravstvo i omogućilo je pacijentima da preko fonda dobiju operaciju besplatno. Dovoljno je da imaju pregled, da imaju dijagnostički podatak od svog lekara i da odu na listu čekanja. Posle te liste čekanja, koja nije više tako duga, mogu da dođu i kod nas u Novi Sad na pregled. Nekada se zbog toga išlo u Rusiju. Išlo se zbog toga što je ta operacija pre 10 ili 20 godina bila složena operacija. Čekalo se dugo da sazri katarakta. Bilo je komplikacija posle toga. Sada toga više nema – navodi naša sagovornica.

Ona dodaje da su veoma važne redovne kontrole očnog pritiska, kao i provera vida kod dece.

– Očni pritisak nije isti kao telesni, treba odvojiti te dve stvari, ta naša humanitarna akcija spasila je mnogima vid. Radimo te preglede i za dečicu, naročito onu mlađu, jer ukoliko se na vreme otkrije poremećaj vida kod deteta, koje je starosti tri i četiri godine, može mnogo da se postigne u korekciji. Da se izbegne čak operacija razrokosti. Ali ako se dođe kasnije, u sedam ili osam godina, vid se već formirao. Cilj ovih projekata je upravo ta preventiva. Radujem se što je opština Sokobanja prihvatila taj put da se zdravstvo približi i u manje razvijenijim regijama, da ljudi imaju mogućnost da se leče i da se izleče na vreme – zaključuje dr Subotić.

Po rečima stručnjaka sa klinike „Eliksirˮ u Sokobanji je do sada najviše pacijenata bilo sa zastarelom kataraktom, glaukomom koji nije kontrolisan i sa dioptrijom koju je bilo potrebno korigovati.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

three × two =