Krajinska matica

Велики одзив пчелара на скупштини Удружења „Крајинска матицаˮ

Друштво

Након паузе од две године изазване епидемијом корона вируса, велики број чланова Удружења пчелара „Каријнска матицаˮ окупио се током викенда на скупштини у оквиру које је одржано и неколико стручних предавања. Иако нису одржавали редовне скупштине, пчелари из Удружења „Карајинска матицаˮ забележили су бројне активности у протеклом периоду.

Krajinska matica
Саша Радивојевић, председник Удружења “Крајинска матица”

– Пратили смо ситуацију на пчелињацима старијих пчелара који нису могли да оду до својих пчелињака. Скупљали смо мед у добротворне сврхе који смо предали Црвеном крсту у Сокобањи ради јачања имунитета наших грађана. Купили смо топионик за восак који сви чланови нашег удружења могу да користе – каже Саша Радивојевић, председник удружења.

Додаје да је у току и бесплатна подела садница мађарског багрема члановима удружења. Како објашњава, он цвета после домаћег и даје изузетне приносе.

Након финансијског извештаја о утрошеним средстима за прошлу годину, на скупштини је изабран и нови члан Управног одбора.

– Наш пчелар и председник и један од чланова управног одбора Видоје Милановић преминуо је прошле године. Овом приликом на место члана Управног одбора изабрали смо Жику Милојевића из села Врбовац који је активан у нашем удружењу – објашњава наш саговорник.

Krajinska matica

Осврнули смо се и на заштиту географског порекла ртањског меда, а наш саговорник каже да све тече по плану.

– Поступак спроводимо у сарадњи са Институтом за прехрамбену технологију из Новог Сада, који су предали елаборат министарству. То радимo преко Локалне акционе групе Ртањ, скраћено ‘Лаг Ртањ’, чији смо оснивач, у заједништву са општинама Сокобања и Бољевац који деле та средства, јер Ртањ географски припада овим општинама – истакао је Радивоејвић, пожелевши колегама добре приносе ове године. „Желим медну 2022. годину свим пчеларима. Да смо живи и здрави…ˮ

Скупштини су присуствовали и представници Пољопривредно стручне службе Књажевац са којом „Крајинска матицаˮ има добру сарадњу. Ово пчеларско удружење основано је пре седам година, а тренутно броји 88 чланова.

Krajinska matica
Младен Крстић, предавач из Алексинца

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

15 + seventeen =