Krajinska matica

Veliki odziv pčelara na skupštini Udruženja „Krajinska maticaˮ

Društvo

Nakon pauze od dve godine izazvane epidemijom korona virusa, veliki broj članova Udruženja pčelara „Karijnska maticaˮ okupio se tokom vikenda na skupštini u okviru koje je održano i nekoliko stručnih predavanja. Iako nisu održavali redovne skupštine, pčelari iz Udruženja „Karajinska maticaˮ zabeležili su brojne aktivnosti u proteklom periodu.

Krajinska matica
Saša Radivojević, predsednik Udruženja “Krajinska matica”

– Pratili smo situaciju na pčelinjacima starijih pčelara koji nisu mogli da odu do svojih pčelinjaka. Skupljali smo med u dobrotvorne svrhe koji smo predali Crvenom krstu u Sokobanji radi jačanja imuniteta naših građana. Kupili smo topionik za vosak koji svi članovi našeg udruženja mogu da koriste – kaže Saša Radivojević, predsednik udruženja.

Dodaje da je u toku i besplatna podela sadnica mađarskog bagrema članovima udruženja. Kako objašnjava, on cveta posle domaćeg i daje izuzetne prinose.

Nakon finansijskog izveštaja o utrošenim sredstima za prošlu godinu, na skupštini je izabran i novi član Upravnog odbora.

– Naš pčelar i predsednik i jedan od članova upravnog odbora Vidoje Milanović preminuo je prošle godine. Ovom prilikom na mesto člana Upravnog odbora izabrali smo Žiku Milojevića iz sela Vrbovac koji je aktivan u našem udruženju – objašnjava naš sagovornik.

Krajinska matica

Osvrnuli smo se i na zaštitu geografskog porekla rtanjskog meda, a naš sagovornik kaže da sve teče po planu.

– Postupak sprovodimo u saradnji sa Institutom za prehrambenu tehnologiju iz Novog Sada, koji su predali elaborat ministarstvu. To radimo preko Lokalne akcione grupe Rtanj, skraćeno ‘Lag Rtanj’, čiji smo osnivač, u zajedništvu sa opštinama Sokobanja i Boljevac koji dele ta sredstva, jer Rtanj geografski pripada ovim opštinama – istakao je Radivoejvić, poželevši kolegama dobre prinose ove godine. „Želim mednu 2022. godinu svim pčelarima. Da smo živi i zdravi…ˮ

Skupštini su prisustvovali i predstavnici Poljoprivredno stručne službe Knjaževac sa kojom „Krajinska maticaˮ ima dobru saradnju. Ovo pčelarsko udruženje osnovano je pre sedam godina, a trenutno broji 88 članova.

Krajinska matica
Mladen Krstić, predavač iz Aleksinca

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

eleven − 10 =