Избори за чланове националних савета националних мањина

Друштво

Избори за чланове националних савета националних мањина одржаће се у недељу, 4. новембра. На њима ће 18 националних мањина бирати чланове својих национих савета националних мањина на непосредним изборима и то: албанска, ашкалијска, бошњачка, бугарска, буњевачка, влашка, грчка, египатска, мађарска, немачка, пољска, ромска, румунска, русинска, словачка, словеначка, украјинска и чешка, док ће четири националне мањине бирати своје чланове за националне савете путем електорске скупштине, и то: македонска, хрватска, црногорска и руска.

Сви припадници националних мањина у Сокобањи ,у недељу, ће имати прилику да гласају на једном гласачком месту, у просторијама Удружења пензионера Сокобања, у периоду од 7 до 20 часова. Зоран Милановић, припадник ромске националне мањине, позвао је све Роме на територији општине Сокобања да у недељу изађу на биралиште и искористе своје право.

Министар државне управе и локалне самоуправе Бранко Ружић 19. октобра донео је Решење о закључењу Посебног бирачког списка националних мањина. Овим решењем утврђено је да је у Посебан бирачки списак на дан 19. октобар 2018. године уписано укупно 507.183 бирача. Од тог броја укупно 462.759 бирача остварује бирачко право на непосредним изборима за чланове 18 националних савета, који ће гласати на 926 бирачких места које је утврдила Републичка изборна комисија, а за четири мањине које чланове националног савета бирају путем електорске скупштине уписано је 44.424 бирача. Сви грађани са бирачким правом, припадници националних мањина, настваљају несметано да се уписују у Посебан бирачки списак до 31. октобра 2018. године у поноћ.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

three × 1 =