Обележен Дан општине Сокобања

Друштво

Дан општине Сокобања и 184 године организованог туризма у Србији, обележен је јуче свечаним отварањем летње позорнице „Врело” и доделом признања најзаслужнијим појединцима и колективима. Татјана Матић министарка трговине туризма и телекомуникација и Миодраг Николић, председник општине Сокобања, пресецањем врпце, предали су на употребу грађанима и туристима Сокобање, овај мултифункционални објекат чија је изградња завршена почетком прошле године, али је због пандемије изостало његово свечано отварање а из истог разлога и многе туристичке манифестације, које ће ове године, уколико епидемиолошка ситуација дозволи, бити одржане.

Свечану Седницу поводом дана Сокобање, отворио је Владан Петковић, председник Скупштине општине Сокобања. Затим је све присутне поздравио председник општине Сокобања Миодраг Николић, истакавши да му је посебно драго што се Дан општине, обележава у једном овако грандиозном објекту који је по много чему јединствен јер поред тога што је то најмодернија летња сцена у Србији и региону, изграђена по најсавременијим стандардима ЕУ, реч је и о објекту који неће служити само за унапређење туризма догађаја већ је креиран јединствен амбијент са вишеструком наменом, чије ће функционисање знатно унапредити туристичку понуду Сокобање.

 DSC3915
 DSC3894
203932252 125198203074493 512911228029788499 n foto sa facebooka
 DSC3762
 DSC3814
 DSC3772
 DSC3901
 DSC3917
Aperture: 7
Camera: NIKON D7000
Iso: 200
Orientation: 1

− Захваљујући брижљивом планирању и раду довели смо Сокобању у сам врх најпожељнијих туристичких дестинација у земљи. У односу на 2016. годину у 2019. и 2020. години, утростручили смо туристички промет, који има тренд раста у овој години. Велике ствари за ову малу заједницу су урађене а у плану су још веће. Ове и наредне године акценат је на пројектима уређења Сокобање, њених улица, тротоара, тргова и паркова. Будући појекти у наредним годинама односиће се и на валоризацију туристичких потенцијала у сваком делу општине, како би гостима било доступно, не само сокобањско већ и раскошно богаство њених села − рекао је између осталог Николић.

Већ по традицији уручене су плакете и захвалнице појединцима и колективима који су се својим залагањем и успехом истакли и  допринели разбвоју бање под Озреном . За изузетан допринос развоју туризма у Сокобањи, плакета је додедељена Министарству трговине, туризма и телекомуникација.

Тијана Матић министарка трговине туризма и телекомуникације, захвали се на додељеном признању и честитала дан општине и 184 године од организованог туризма у Сокобањи и  Републици Србији поручивши да ће ово министарство наставити да подржава све иницијативе за раазвој Сокобање а посебно оне које се односе на развој инфраструктуре, осврнувши се и на вишедеценијски проблем у водоснабдевању за који је рекла да мора бити решен у што краћем периоду, заједничким залагањем локалне самоуправе и свих ресорних министарстава.

− У претходном периоду за пројекте развоја туризма у Сокобањи ресорно министарство определило је укупно 95 милиона динара, од тога 87,5 милиона за инфраструктурне пројекте као што су опремање Централног градског парка са дечијим игралиштем, реконструкцију ове прелепе позорнице „Врело” коју смо данас свечано отворили, реконструкција и доградња саобраћајне и комуналне инфраструктуре. Сокобања са званично најдужом туристичком традицијом у Србији и на простору бивше Југославије, једна је од главних узданица опоравка српског туризма од ковид кризе. И морам да кажем имајући у виду чињеницу, да ви као једина туристичка дестинација од почетка ове године бележите раст у односу на прошлу годину од чак 132 посто ја заиста мислим да ће ово за Сокобању бити рекордна година − рекла је између осталог министарка Матић.

Признања су додељена и Министарству државне управе и локалне самоуправе за изузетан допринос унапређењу рада локалне сампоуправе општине Сокобања и Министарству привреде за изузетан допринос развоју инфраструктуре у Сокобањи. Похвалнице су додељене и здравственим установама и јавним предузећима за изузетан допринос у борби против Ковид-19, као и најуспешнијим ученицима сокобањских образовних установа али и емисији „Прело у нашем сокаку” и Весни Благојевић, за дугогодишњи новинарски рад и изузетне резултате у области маркетинга.

Иначе, Дан општине Сокобања се обележава 21. јуна јер је тог датума 1837. године исписан  први српски ваучер, којим је по налогу кнеза Милоша Обреновића заставник Лазаревић упућен у Сокобању на лечење, то је уједно и почетак организованог туризма у Србији.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

5 × 4 =