Uz promociju najavljena i saradnja sa Medicinskim fakultetom u Kragujevcu

Društvo

U okviru Međunarodne naučne konferencije o socijalnom preduzetništvu u praksi, pod nazivom „Znanje bez granica”, održane tokom vikenda u Sokobanji organizovana je i promocija udžbenika „Fiziologija” namenjenog studentima osnovnih strukovnih studija u izdanju Fakulteta medicinskih nauka Univerziteta u Kragujevcu.

Među 17 autora ovog udžbenika je i profesor doktor medicinskih nauka subspecijalista kardiolog dr Ljiljana Isaković, nekadašnja direktora Specijalne bolnice „Sokobanja”, koja je obradila temu iz oblasti pneumologije i kardiologije.

Među autorima i dr Ljiljana Isaković

Jedan od recenzenata knjige je redovni profesor fiziologije i aktuelni dekan na Fakultetu medicinskih nauka u Kragujevcu dr Vladimir Jakovljević, inače i dugogodišnji predsednik Društva fiziologa Srbije koji je u izjavi za naš portal kazao da je na realizaciji izdavanja udžbenika radilo dvadesetak osoba, od kojih njih desetoro za katedre fiziologije u Kragujevcu, a ostali su sa drugih fakulteta i strukovnih škola Srbije, Banja Luke i Podgorice.

– Naša ideja je bila da prilagodimo udžbenik i obimom i strukturom, suštinom, onima koji to treba da slušaju i u tome smo uključili sve relevantne ljude koji predaju po raznim visokim školama. Oni imaju najbolji uvid šta studentima treba jer predaju Fiziologiju – pojasnio je dr Jakovljević.

Opština Sokobanja je bila jedna od ustanova koja je i organizovala skup i promociju učbenika, a razloge zašto je za sokobanjsku lokalnu samoupravu značajno predstavljanje knjige objasnio je prisutni predsednik opštine dr Miodrag Nikolić. On je kazao da je jedan od kaoautora udžbenika naša sugrađanka, a Sokobanja ima i zdravstvene ustanove koje se bave granom pneumologije, što je dalo ideju o proširenju saradnje u sticanju znanja.

– Mi imamo tri zdravstvene ustanove i preko 500 strukovnih zdravstvenih radnika koji rade u Sokobanji, a doći će i naredne generacije koje će se edukovati i završavati škole, tako da je ideja bila da promocijom ove knjige otpočnemo i neke razgovore o budućoj saradnji kako Visoke strukovne škole u Leskovcu što se tiče obrazovanja srednjeg medicinskog i visokog strukovnog kadra, tako i obrazovanja lekara i da otpočnemo neku saradnju i sa Medicinskim fakultetom u Kragujevcu.

Dr Nikolić je još i dodao da takva saradnja postoji sa Medicinskim fakultetom u Nišu, a da je sokobanjska Specijalna bolnica naučna nastavna baza ovog fakulteta.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

four × five =