Usvojene odluke o stipendiranju učenika i studenata sa teritorije opštine Sokobanja

Društvo Politika

Na juče održanoj, 38. Sednici Skupštine opštine Sokobanja, odbornici su u okvitru prve tačke dnevnog reda jednoglasno usvojili izveštaj o radu Predsednika opštine Sokobanja i Opštinskog veća opštine Sokobanja za 2022. godinu.

Predsednik opštine Sokobanja Miodrag Nikolić je u okviru svog izlaganja istakao da je zadovoljan radom opštinske uprave jer smatra da je sada efikasniji. On je dodao da su sve investicije bitne ali da je po njemu vodosnabdevanje odnosno njegovo poboljšanje prioritet.

− Smatram da je vodosnabdevanje nešto što je najbitnije i na čemu ćemo i u narednom periodu raditi. Tokom protekle i početkom ove godine uloženo je skoro 100 miliona dinara što iz budžeta što iz sredstava resornih ministarstva u poboljšanje vodosnabdevanja. Zatim ćemo ulagati i u poboljšanje vodosnabdevanja u selima, kao što smo započeli u Šarbanovcu, Nikolincu i Čitluku – rekao je Nikolić.

Predsednik je dodao da je Sokobanja protekle godine bila prva turistička destinacija u Srbiji po broju noćenja i da moramo nastaviti i sa unapređenjem turizma i poboljšanjem turističke ponude.

Odbornici su jednoglasno usvojili i Izveštaj o radu Pravobranilaštva opštine Sokobanja za prethodnu godinu, Opštinske uprave, Turističke organizacije Sokobanja, Centra za socijalni rad,  Sportskog centra „Podina” i Narodne biblioteke Stevan Sremac.

Jednoglasno je usvojena i Odluka o stipendiranju učenika sa teritorije opštine Sokobanja. Pravo na stipendiju imaju učenici, sa prebivalištem na teritoriji opštine Sokobanja, koji upisuju prvi razred Srednje škole „Branislav Nušić“ ili su učenici Srednje škole „Branislav Nušić”. Stipendija se dodeljuje bez obaveze vraćanja, osim u slučaju da učenik napusti ili promeni srednju školu, i isplaćuje se u mesečnom novčanom iznosu koji utvrđuje Opštinsko veće opštine Sokobanja za svaku školsku godinu, u skladu sa raspoloživim sredstvima u budžetu i to počev od 1. septembra do 30. juna školske godine. Pravo na stipendiju mogu ostvariti učenici koji imaju prebivalište na teritoriji opštine Sokobanja najmanje godinu dana pre upisa u srednju školu i koji se prvi put upisuju u prvi razred Srednje škole „Branislav Nušić”, na osnovu ukupnog broja bodova ostvarenih na konačnoj rang listi za upis u srednju školu i učenici koji se prvi put upisuju u drugi, treći ili četvrti razred, na osnovu uspeha iz prethodno završenog razreda, koji ne može biti manji od 4,50 za četvorogodišnje obrazovne profile, odnosno, ne može biti manji od 3,50 za trogodišnje obrazovne profile.

Odlučćeno je da od ove godine opština stipendira i studente. Pod stipendiranjem studenata, u smislu ove odluke, smatra se dodela stipendija redovnim studentima koji se školuju za zanimanja koja su na teritoriji opštine Sokobanja određena kao deficitarna zanimanja. Stipendije se dodeljuju na osnovui konkursa.

Stipendije za studente se dodeljuju za deficitarna zanimanja koje utvrđuje Opštinsko veće opštine Sokobanja. Sa tim u vezi Opštinska uprava opštine Sokobanja do kraja maja meseca tekuće godine putem sredstava javnog informisanja i zvanične internet stranice opština Sokobanja poziva privredne subjekate, javna preduzeća, ustanove i druga pravnih lica na području opštine Sokobanja, organe lokalne samouprave, Nacionalnu službu za zapošljavanje da u pisanoj formi dostave podatke o potrebama za odgovarajućim stručnim kadrom. Prikupljene podatke Opštinska uprava opštine Sokobanja dostavlja Komisiji za studentske stipendije koja sačinjava listu za izbor deficitarnih zanimanja i istu dostavlja Opštinskom veću opštine Sokobanja na dalje odlučivanje.

Prijavu na konkurs za dodelu stipendije ne može podneti student koji je u radnom odnosu ili je navršio 26 godinu života.

Sednica je održana u sali Skupštine opštine Sokobanja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

4 × five =