„Магија светлости” засијала на међународном стручном скупу у Кладову

Друштво

Предшколска установа Буцко презентовала је током протекле недеље свој пројекат „Магија светлости” на стручној конференцији васпитача под називом „Живот у вртићу- искуства, учења и различите перспективе”, одржаном у Кладову. Овом стручном скупу присутвовало је преко 500 васпитача из читаве Србије али и са простора бивше Југославије (Северне Македоније, Хрватске, Словеније, Босне и Херцеговине, Републике Српске и Црне Горе). Пријављено је било 150 радова, а презентовано је 46, сазнајемо од Душана Мијајловића, директора ПУ „Буцко”.

Сам пројекат, као што смо већ писали базиран је на употреби светлосних дидактичких средстава, што је деци било изузетно интересантно. Стручни скуп је трајао од 20. до 23. априла. Сокобањска предшколска установа је свој пројекат приказала првог дана конференције. С обзиром да је интересовање за њега било изузетно и да је расправа о пројекту уместо до пола сата трајала сат времена, на захтев модератора стручног скупа, Весне Нушић вишег просветног саветника, презентација је поновљена још једном, и тада је расправа трајала преко два сата. То је једини пројекат који је на семинару приказан два пута.

− Пројекат је фантастично прошао. Имали смо одличну сарадњу и овај пут бих се завалио свима, родитељима који су се одазвали и учествовали у реализацији самог пројекта као и локалној самоуправи која нас је подржала и омогућила нам да набавимо аудио-визуелна средства као што су светлећи столови, лопте и остало. Оно што смо презентовали је изазвало велико интересовање чак и од много јачих установа које су биле изнађење унапређеношћу наших дигиталних компетенција и употребом тих аудио-визуелних средстава у реализацији васпитно-образовног рада на један иновативан начин − рекао је Мијајловић.

На основу интересовања и мишљења већине учесника семинара као и госпође Сандре Бацковић из Завода за унапређење образовања и васпитања, пројекат „Магија светлости” је био најзанимљивији пре свега јер је употреба светлосних дидактичких средстава на овај начин, први пут виђена у Србији. Из тог разлога ПУ „Буцко” је добила много позива из Србије и земаља у окружењу да свој пројекат „Магија светлости” презентује на стручним скуповима у региону.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

16 − eight =