Усвојене одлуке о стипендирању ученика и студената са територије општине Сокобања

Друштво Политика

На јуче одржаној, 38. Седници Скупштине општине Сокобања, одборници су у оквитру прве тачке дневног реда једногласно усвојили извештај о раду Председника општине Сокобања и Општинског већа општине Сокобања за 2022. годину.

Председник општине Сокобања Миодраг Николић је у оквиру свог излагања истакао да је задовољан радом општинске управе јер сматра да је сада ефикаснији. Он је додао да су све инвестиције битне али да је по њему водоснабдевање односно његово побољшање приоритет.

− Сматрам да је водоснабдевање нешто што је најбитније и на чему ћемо и у наредном периоду радити. Током протекле и почетком ове године уложено је скоро 100 милиона динара што из буџета што из средстава ресорних министарства у побољшање водоснабдевања. Затим ћемо улагати и у побољшање водоснабдевања у селима, као што смо започели у Шарбановцу, Николинцу и Читлуку – рекао је Николић.

Председник је додао да је Сокобања протекле године била прва туристичка дестинација у Србији по броју ноћења и да морамо наставити и са унапређењем туризма и побољшањем туристичке понуде.

Одборници су једногласно усвојили и Извештај о раду Правобранилаштва општине Сокобања за претходну годину, Општинске управе, Туристичке организације Сокобања, Центра за социјални рад,  Спортског центра „Подина” и Народне библиотеке Стеван Сремац.

Једногласно је усвојена и Одлука о стипендирању ученика са територије општине Сокобања. Право на стипендију имају ученици, са пребивалиштем на територији општине Сокобања, који уписују први разред Средње школе „Бранислав Нушић“ или су ученици Средње школе „Бранислав Нушић”. Стипендија се додељује без обавезе враћања, осим у случају да ученик напусти или промени средњу школу, и исплаћује се у месечном новчаном износу који утврђује Општинско веће општине Сокобања за сваку школску годину, у складу са расположивим средствима у буџету и то почев од 1. септембра до 30. јуна школске године. Право на стипендију могу остварити ученици који имају пребивалиште на територији општине Сокобања најмање годину дана пре уписа у средњу школу и који се први пут уписују у први разред Средње школе „Бранислав Нушић”, на основу укупног броја бодова остварених на коначној ранг листи за упис у средњу школу и ученици који се први пут уписују у други, трећи или четврти разред, на основу успеха из претходно завршеног разреда, који не може бити мањи од 4,50 за четворогодишње образовне профиле, односно, не може бити мањи од 3,50 за трогодишње образовне профиле.

Одлучћено је да од ове године општина стипендира и студенте. Под стипендирањем студената, у смислу ове одлуке, сматра се додела стипендија редовним студентима који се школују за занимања која су на територији општине Сокобања одређена као дефицитарна занимања. Стипендије се додељују на основуи конкурса.

Стипендије за студенте се додељују за дефицитарна занимања које утврђује Општинско веће општине Сокобања. Са тим у вези Општинска управа општине Сокобања до краја маја месеца текуће године путем средстава јавног информисања и званичне интернет странице општина Сокобања позива привредне субјекате, јавна предузећа, установе и друга правних лица на подручју општине Сокобања, органе локалне самоуправе, Националну службу за запошљавање да у писаној форми доставе податке о потребама за одговарајућим стручним кадром. Прикупљене податке Општинска управа општине Сокобања доставља Комисији за студентске стипендије која сачињава листу за избор дефицитарних занимања и исту доставља Општинском већу општине Сокобања на даље одлучивање.

Пријаву на конкурс за доделу стипендије не може поднети студент који је у радном односу или је навршио 26 годину живота.

Седница је одржана у сали Скупштине општине Сокобања.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

13 + 4 =