Rtanj

Представљен план заштите резервата природе „Ртањ”

Друштво

Данас је у скупштинској сали општине Сокобања одржан састанак представника локалне самоуправе са представницима ЈП „Србија шуме”. Тема састанка била је презентација Плана управљања специјалним резерватом природе „Ртањ” за период од 2020. до 2029. године, којим би ово подручје било стављено под заштиту. Површина поменутог заштићеног подручја је око пет хиљада хектара од чега две хиљаде хектара припада општини Бољевац, а три хиљаде хектара општини Сокобања. Поменута површина која припада Сокобањи биће заштићена другим и трећим режимом заштите.

Како сазнајемо од Бојана Митића, самосталног референта за заштићена природна добра и заштиту животне средине у шумском газдинству Ниш, другим режимом заштите све активности на овом подручју се ограничавају на искључиво санитарну сечу и мере неге и уређивања и санитарни лов и одстрел који је одобрен од стране одговарајуће инспекције, док у трећем режиму заштите могу да се одвијају скоро све активности које су се одвијале и пре режима заштите, како од стране локалног становништва тако и од стране свих грађана.

 

Sastanak

‒ Други режим заштите забрањује употребу тешке механизације, градњу нових путева што се не односи на постојеће путеве који ће моћи да буду одржавани као и санитарна сеча у приватним шумама. Такође, забрањена је градња објеката који би утицали на флору и фауну и који нарушавају природну средину ‒ каже Митић.

Колибе, појате и други постојећи објекти су приликом израде студије заштите од стране Завода за заштиту природе евидентирани као изузетна вредност заштићеног подручја, као створене вредности и као такве су од посебног значаја и улазе у оквире заштите подручја.

Заштићена подручја су подручја која одликује изражена геолошка, биолошка, екосистемска или предеона разноврсност, због чега се актом о заштити проглашавају заштићеним подручјима од општег интереса. Под режим заштите стављају се и она подручја која су од значаја за опстанак миграторних врста сходно међународним прописима.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

three − 1 =