Реновирана зграда старе основне школе

Друштво

Завршено је реновирање зграде „Старе школе” у центру Сокобање а 16. децембра извршена је примопредаја објекта. Остало је само да се у наредних пар дана постави ограда и тиме заврши и уређење дворишта.

− Реновирањем старе зграде основне школе „Митрополит Михаило”, знатно су побољшани услови за боравак деце а сама зграда је сачувала своју аутентичност јер је све рађено у складу са условима које је издао Завод за заштиту споменика Ниш − каже Миодраг Николић, председник општине Сокобања.

Сама зграда датира још из 1894 године и преставља задужбину митрополита Михаила, који се тиме одужио свом родном месту у коме је и започео школовање. Основна школа у Сокобањи од септембра 2003 године носи име српског митрополита.

Целокупна вредност радова износи око 70 милиона динара. Реконструкција је извршена средствима Канцеларије за управљање јавним улагањима. Радове је изводио „Стим градња” д.о.о. из Београда са подизвођачима, фирмама „Елкомс” из Београда и „Белинг” из Чачка.

 DSC9648
 DSC9642
 DSC9641
 DSC9650
 DSC9644
Aperture: 6
Camera: NIKON D7000
Iso: 250
Orientation: 1

Радови су обухватили: замену спољне фасаде, унутрашње и спољашње столарије, замену подова, реновирање тоалета и холова, комплетну реконструкцију крова са заменом црепа, замену грејања. Сачуван је стари звоник, који је, иако се не користи, још увек у функцији, а простор на спрату који је раније био неупотребљен претворен је у библиотеку.

Поред тога што је побољшана функција веома значајаног објекта сокобањске образовне установе, ова стара зграда у новом руху, знатно је и улепшала центар Бање.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

16 + seventeen =