У Врмџи преко 70 спортских пењача

Спорт

Протеклог викенда одржан је први пењачки фестивал Врмџа 2018. Манифестацију је организовала МЗ Врмџа уз подршку Даниела Станковића, професора на факултету спорта и физичког васпитања из Ниша, а под покровитељством општине Сокобања. Према речима организатора, на манифестацији је учествовало преко 70 спортских пењача из Србије што је чини најмасовнијом спортско пењачком манифестацијом до сада. Такмичари су на располагању имали 45, такозваних, смерова за пењање на две стене, Девојачки камен и Николина стена.

Заменик председника општине Владимир Миловановић и Славиша Крстић

‒ Ми смо пре неколико година кренули да радимо природно пењалиште Девојачки камен и тада смо потписали уговор о пословно техничкој сарадњи са факултетом за спорт и физичку културу и професором Даниелом који је направио и обезбедио смерове за пењање. Сваки од смера носи име неког од старословенских богова и разликује се по тежини, у зависности од своје конфигурације ‒ каже Славиша Крстић председник МЗ Врмџа.

Даниел Станковић

Фестивал је био такмичарског карактера, а награђени су најуспешнији такмичар у женској и мушкој конкуренцији. Јелена Јаковљевић из СК „Трајб” из Београда, која је попела 27 тежих смерова, добила је тродневно путовање у Братиславу, а Немања Чизмић, такође члан СК „Трајб”, који је попео 17 смерова, награђен је тродневним путовањем у Милано.

Специјални гост на фестивалу била је Сташа Гејо члан клуба П.А.Е.К. Ниш, светска јуниорска првакиња из 2015 године. Сташа сада има 21 годину и актуелна је европска сениорска првакиња.

Посебну атракцију приредило је двоје, хај лајн, такмичара из Француске који су поставили траку за ходање на висини од 40 метара од Девојачке до Николине стене. Спортско пењање постаје све популарнија дисциплина у свету, томе иде у прилог и чињеница да од 2020. постаје олимпијски спорт.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

20 + 5 =