У суботу „Златне руке” – пријављено преко сто учесника

Култура

Mанифестација „Златне руке”, 36. по реду, одржаће се у суботу, 14. јула, у центру Сокобање, на мермерном шетaлишту. Ова јединствена изложба народног стваралаштва, старих и заборављених заната, јела, традиционалних рукотворина и сувенира има за циљ да промовише народно стваралаштво, као и да негује националну културу и духовну баштину.

Бројни учесници такмичиће се у две категорије, припреми старих јела и домаћој радиности и старим занатима. У оквиру друге категорије биће награђен и најочуванији и најоригиналнији експонат, најбољи вез и ручни рад рађен у току манифестације, као и најлепше искоришћен етно мотив на савременим употребним предметима и очување традиције старих заната. Првопласиране у наведеним категоријама очекују вредне новчане награде.
Изложба ручних радова биће постављена у Галерији – Легату Милуна Митровића. И ове године пријавило се преко 100 учесника из целе Србије, а манифестацију ће посети више од 5.000 туриста и мештана.

Према речима представника организатора такмичења „Златне руке”, Туристичке организације Сокобања, ова манифестација је нарочито привлачна посетиоцима из великих урбаних средина, који желе да виде и доживе традиционалне обичаје и нематеријално културно наслеђе, који постају права реткост у данашњем модерном свету.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

four + fifteen =