U subotu „Zlatne ruke” – prijavljeno preko sto učesnika

Kultura

Manifestacija „Zlatne ruke”, 36. po redu, održaće se u subotu, 14. jula, u centru Sokobanje, na mermernom šetalištu. Ova jedinstvena izložba narodnog stvaralaštva, starih i zaboravljenih zanata, jela, tradicionalnih rukotvorina i suvenira ima za cilj da promoviše narodno stvaralaštvo, kao i da neguje nacionalnu kulturu i duhovnu baštinu.

Brojni učesnici takmičiće se u dve kategorije, pripremi starih jela i domaćoj radinosti i starim zanatima. U okviru druge kategorije biće nagrađen i najočuvaniji i najoriginalniji eksponat, najbolji vez i ručni rad rađen u toku manifestacije, kao i najlepše iskorišćen etno motiv na savremenim upotrebnim predmetima i očuvanje tradicije starih zanata. Prvoplasirane u navedenim kategorijama očekuju vredne novčane nagrade.
Izložba ručnih radova biće postavljena u Galeriji – Legatu Miluna Mitrovića. I ove godine prijavilo se preko 100 učesnika iz cele Srbije, a manifestaciju će poseti više od 5.000 turista i meštana.

Prema rečima predstavnika organizatora takmičenja „Zlatne ruke”, Turističke organizacije Sokobanja, ova manifestacija je naročito privlačna posetiocima iz velikih urbanih sredina, koji žele da vide i dožive tradicionalne običaje i nematerijalno kulturno nasleđe, koji postaju prava retkost u današnjem modernom svetu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

two + 3 =