Vašar

У суботу последњи овогодишњи вашар

Друштво

Последњи овогодишњи вашар у Сокобањи, биће одржан у суботу 14. октобра, на месту некадашње циглане „Дрина”. Одлуком Скупштине општине Сокобања организација вашара је поверена Јавно комуналном предузећу „Напредак”.

Овај традиционални вашар одржава се сваке године на празник Покрова Пресвете Богородице. То је хришћански црквени празник који се везује за догађај из времена цара Лава Мудрог када се мајка Божија јавила верницима за време молитве. Наиме, према предању, на тај дан 911. године  у Богородичиној цркви Влахерне у Цариграду је служено бдење у присуству великог броја верника, па и Светог Андреја Јуродивог. Тада, у четири сада ујутру, изнад верника се појавила Пресвета Богородица. Према легенди, она је била обучена у златокрасну порфиру и сва је блистала у неисказаном сјају, окружена апостолима, светитељима, мученицима и девицама, а у рукама је имала велики шал којим као да је покривала народ.

Запис о овом јављању Богородице сачувао се до данашњих дана као црквени празник у народу још познат и као Покровице.Поштују га сви, али углавном жене. У Србији се верује да је Богородица заштитница свих живих бића, али посебно породиља и мајки.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

1 × 4 =