Апел Министарства унутрашњих послова грађанима

Друштво

Полицијска управа Зајчар проследила је медијима апел грађанима упућен од стране МУП-а Србије. Министарство унутрашњих послова апелује на грађане да током предстојећих новогодишњих празника не користе петарде и остала пиротехничка средства и да посебну пажњу обрате на електричне уређаје који се користе као украси.

Министарство упозорава да услед неправилне употребе пиротехнике може доћи до тешких повреда, опекотина, раздеротина, а неретко и до повреда лица, шаке и других делова тела које могу довести до инвалидитета. Поред узнемиравања грађана и нарушавања јавног реда и мира, нестручно руковање пиротехником може изазвати и пожаре.

МУП је упозорио и на последице услед неодговорног понашања.

„Истичемо да су током прошле године услед нестручног руковања пиротехником повређене 24 особе, док је у последњих пет година повреде задобило укупно 220 људи. Подсећамо да је Законом о заштити потрошача забрањена продаја пиротехничких средстава малолетницима, а да извођење ватромета могу вршити само за то овлашћена правна лица на одобреној локацији, уз решење које је издало Министарство унутрашњих послова.“, стоји поред осталог у апелу грађанима.

Министарство унутрашњих послова истиче да током новогодишњих и божићних празника ватрогасци имају повећан обим посла, што је једним делом проузроковано неисправним електричним уређајима које користимо као украс.

„Саветујемо грађане да те уређаје купују у овлашћеним продавницама, као и да приликом употребе проверавају да ли се уређај греје и да их не остављају упаљене када нису у стану.“, каже се на крају овог апела.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

7 + nine =