U Sokobanji počelo prijavljivanje za E-Agrar

Društvo Poljoprivreda

U Sokobanji je od danas, 24. januara 2023. godine, počelo prijavljivanje poljoprivrednih preduzetnika za aplikaciju E-Agrar. E-Agrar je novo informatičko rešenje Uprave za agrarna plaćanja koje omogućava efikasnije vođenje registra poljoprivrednih gazdinstava, a kasnije i efikasnije upravljanje isplatama podsticaja u poljoprivredi i ruralnom razvoju. Na portalu E-uprave Vlade Republike Srbije pored ostalog biće i deo posvećen poljoprivredi, koji će se zvati E-agrar, gde će poljoprivredni proizvođači moći da koriste i taj portal i aplikaciju koja će im biti potrebana i na dalje, i gde će moći od kuće upotrebom mobilnih telefona ili kompjutera da podnose zahteve za subvencije Ministarstva poljoprivrede šumarstva i vodoprivrede Srbije.

− Od danas, savetodavci Poljoprivredne stručne službe Knjaževac dežuraju u „IT Centru” u Sokobanji, nekadašnje vatrogasno, i osnovna ideja je da uradimo taj prvi korak da evidentiramo poljoprivredne proizvođače na taj portal E-uprava, gde će dobiti neke parametre, to je neki njihov kod, i istalirati aplikaciju koja će im kasnije služiti za pristup Ministarstvu, odnosno uredbama i podnošenju zahteva za ostvarivanje prava na subvencije. Mi ćemo biti tu svakog dana od 09sati i 30 minuta do 14 časova, jer u 14 časova E-uprava, svakoga dana, radi neki presek stanja i pozivamo poljoprivredne proizvođače, nosioce poljoprivrednih gazdinstava iz Sokobanje, da dođu i iskoriste tu mogućnost da im i mi, pored šaltera Pošte Srbije, a pošto smo i mi dobili to zaduženje i ovlašćenje, uradimo taj prvi korak ka tom E-Agraru − rekao je Srđan Cvetković, stručni saradnik za ratarstvo PSS − Knjaževac.

Poljoprivrednicima je za prijavu na E-Agrar potreban važeći lični dokument, E-mail adresa i mobilni telefon novije generacije.

− Poljoprivredni proizvođači za prijavu na E-Agrar potreban je mobilni telefon novije generacije Android 6, 7 ili nadalje, i po mogućstvu da ne bude Huawei, jer takav telefon,koliko znam nema pristup aplikaciji „Plejstor”, sa koje se instalira ta jedna aplikacija koja će im kasnije koristiti za sve one konkurse koji nadalje budu objavljeni od strane Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede. Naravno nosioci gazdinstva starije životne dobi mogu da dođu sa svojim sinovima i unucima, koji poseduju takve telefone, i da na njihovim telefonima, a da naravno taj sin ili unuka žive zajedno u porodici sa nosiocima gazdinstava, da na njihovom aparatu instaliramo tu aplikaciju, ali će naravno i sinovi,unuci,deca tih starijih ljudi morati da budu, koliko toliko, upoznati sa tim zašto to mi radimo i šta će im sutra biti obaveza,odnosno pomoć starijim članovima porodice. Naravno mi smo tu, kada krene taj E-Agrar da funkcioniše u potpunosti, na raspolaganju poljoprivrednim proizvođačima za sve detalje oko E-agrara − dodao je Cvetković.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

16 − six =