pravosudna akademija

У Сокобањи одржано саветовање Алумни клуба Правосудне академије

Друштво

Шесто саветовање Алумни клуба Правосудне академије (АКПА) одржано је у Сокобањи у хотелу „Сунцеˮ. Саветовање је окупило више од 120 судија, тужилаца и полазника Правосудне академије. Централна тема односила се на реформу правосудних савета (Високог савета судства и Високог савета тужилаштва) и положај судија и тужилаца након уставних амандмана, те на израду сета правосудних закона која је у току.

Председник АКПА судија Синиша Трифуновић навео је да је уставотворац препустио законском регулисању читав низ отворених питања, кључних за физиономију правосуђа, те да се правосудна реформа налази на половини пута. Он је додао да сада имамо прилику да у законе уградимо делотворан механизам за заштиту судија од неоснованих таблоидних напада којима се недозвољено утиче на суд и да ефикасније штитимо ауторитет судства без кога нема поверења јавности у правосуђе, наводи се у саопштењу.

На саветовању су предавања из области кривичног права одржале судије Апелационог суда у Нишу Дијана Јанковић и Томислав Трајковић, а дискусију о механизмима уједначавања судске праксе са судијама свих инстационих нивоа су водили судија Врховног касационог суда Бранко Станић, доцент на Правном факултету у Новом Саду др Марко Кнежевић и судија Вишег суда у Београду Анђелка Опачић.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

5 − 2 =