Сокобањске гимназијалке већ годинама ређају успехе на Књижевној олимпијади

Друштво

Гимназијалке Средње школе „Бранислав Нушићˮ Петра Аврамовић, Сара Панајотовић, Марта Марјановић, Јована Јовановић и Елеонора Павловић, уз помоћ своје професорке српског језика и књижевности, од првог разреда ређају успехе на такмичењима. Да су ове девојке заједно са својом професорком понос сокобањске средње школе и да наша школа може да се похвали великим успехом најбоље сведочи чињеница да се на овогодишње Републичко такмичење из књижевности-Књижевна олимпијада 2022. године, одржаном у Сремским Карловцима, пласирало чак пет ученица наше средње школе.

Поређења ради из Београда са свим општинама било је пласирано свега 10 ученика, а са територије Ниша само два. Петра, Сара, Марта, Јована и Елеонора сада су матуранткиње и наставиће даље школовање ван Сокобање, а што се тиче такмичења на којима су биле успешне четири године, кажу да су се интензивно, али са лакоћом припремале јер воле књижевност.

Петра Аврамовић је у првој години освојила прво место на Књижевној олимпијади, као и првo место на такмичењу из познавања граматике српског језика, а у трећој и четвртој години, четврто место. Петра истиче да се посебно за такмичење спремала у првој години као и да јој је доста значило то што наша општина награђује успехе ученика.

Sara Panajotovic Сара Панајотовић, ученица четвртог разреда гимназије, такође од прве године иде на такмичења из књижевности.

– У првој години сам освојила треће место на Републичком такмичењу у другој години смо имали пласман на окружном, а у трећој и четвртој смо такође учествовали на републичком такмичењу. Волим књижевност јер нам је битна због опште културе, а мени је потребна и због пријемног – истиче она.

Jovana Jovanovic Јована Јовановић је у првој години заузела четврто место у Републици, а пласирала се на републичко такмичење и у трећој и четвртој години. Поред Књижевне олимпијаде она се прошле године пласирала и на још једно републичко такмичење – Смотра рецитатора. Јована истиче да је свако такмичење битно за ученике.

Marta Marjanovic – У првој, трећој и четвртој години сам имала пласман на Републичком такмичењу из Књижевне олимпијаде и сматрам да су такмичења битна, али и да сви треба да знају бар оно основно о књижевности а ја сам се сваки пут спремала зато што то волим а не зато што морам – истакла је Марта Марјановић.

Успех ученица је уједно и успех њихове професорке Јелене Богданић.

– Дивно је радити са овом децом и дружити се са њима, човек се и подмлади, то нису била само такмичења, сви одласци су била и дружења, шетње и обиласци. Школа нам је увек омогућила да одемо дан раније да деца могу да се одморе. Посебно сам поносна јер сам из Средње школе ‘Бранислав Нушић’, која има отприлике 90 матураната, водила пет ђака на републичко такмичење, а на листама можете видети, да је из целог Београда са свим општинама било пласирано свега 10 ученика, из Ниша два, тако да је ово велики успех. На крају да се нашалим, моје четири ученице су са Превалца, а читав Београд је водио 10 ђака – истакла је Богданић.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

two × five =