radio amateri

У Сокобањи одржано европско такмичење радио-аматера

Друштво

Сокобања је претходне недеље била домаћини 14. Купа Европе и деветог по реду Балканског шампионата у брзој телеграфији. У организацији Радио клуба „Сокоˮ и Савеза радио-аматера Србије, 49 такмичара из девет земаља, такмичило се у брзој телеграфији. За један минут такмичари су имали задатак да дешифрују што више слова, бројева или знакова интерпункције.

radio amateri

Учесници су се такмичили у брзом пријему и предавању знакова Морзеовог кода, компјутерској симулацији радио-аматерских веза и компјутерској симулацији пријема радио-аматерских позивних знакова. Такмичење је одржано у реновираној и опремљеној сали изнад Ватрогасног. Учесници су били смештени у просторијама Старог завода у центру Сокобање.

radio amateri

Саша Ђокић, председник Радио клуба „Сокоˮ и члан организационог одбора, каже да је овогодишњи шампионат у позитивном смислу превазишао сва очекивања. Сви такмичари су задовољни смештајем и организацијом, а пре свега салом у којој се одвијало такмичење. Наиме, сви су се сложили у томе да читаву деценију нису имали толико добру салу за такмичење.

radio amateri

Оливер Табаковски, председник Радне групе за брзу телеграфију у Међународној радио-аматерској федерацији каже да је ово такмичење одлична припрема за Светски шампионат који ће бити одржан у септембру.

– Само такмичење нема логичан текст, то су условно речено, шифрирани текстови без икаквог смисла. Сваки такмичар треба да у року једне минуте преда или прими што брже одређени текст или да што брже одради неколико радио-аматерских веза симулираних. Имамо девет старосних категорија пет за мушкарце и четири за жене, почевши од најмлађе до 16 година па до оних најстаријих преко 50 година. Захваљујемо се домаћину и читавој Сокобањи на срдачном дочеку. У ова тешка времена наћи адекватне људе који ће нам обезбедити шта нам треба није било лако и ја сам заиста захвалан – рекао је Табаковски.

radio amateri

Један од организатора био је и Душан Ћека представник Савеза радио-аматера Србије у Међународној радио-аматерској унији, задужен за радио телеграфију. Ћека је неколико пута био првак СФРЈ, и тада је поставио један рекорд који након тога није оборен – 280 знакова у минути.

– Ја сам испред Савеза радио-аматера Србије као међународни судија и заједно са домаћином организовао сам читаво такмичење. Морам истаћи да је кабинет за такмичење био врхунски опремљен за извођење, није било никаквих техничких нити било којих других примедби од стране такмичара. Овде су се налазили најбољи светски такмичари јер сви знамо да су Белоруси и Руси, којих је највише и било, најбољи у овим дисциплинама. Једино ми је жао што је из наше земље дошао само један такмичар, јер су многи млади радио-аматери пропустили прилику да овог пута много тога науче од такмичара из Белорусије и Русије – истакао је наш саговорник.

radio amateri

Најмлађи учесник овог такмичења био је десетогодишњи Јанис Скутару из Румуније, који је већ забележио добре резултате у брзој телеграфији. У изјави за наш портал Јанис је рекао да му се Сокобања веома допала.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

17 + 10 =