Из Полицијске станице Сокобања апелују на све возаче и путнике у возилима да везују сигурносни појас

Друштво

Министарство унутрашњих послова у сарадњи са Агенцијом за безбедност саобраћаја спроводи кампању намењену учесницима у саобраћају са циљем њиховог одговорног понашања и упознавања са значајем коришћења сигурносног појаса. Кампања која ће трајати до 14. марта има за циљ и да скрене пажњу јавности на велики број саобраћајних незгода и утиче на њихово смањење.

Кампања се састоји у емитовању видео и аудио спотова под називом „Вежи појас, не прекидај живот”. У једном од спотова се указује на значај употребе сигурносног појаса и код превоза деце у аутомобилу уз подсећање да је у протеклих 10 година на нашим саобраћајницама страдало 156 малишана. У другом случају указује се на чињеницу да су у случају саобраћајне незгоде двоструко веће шансе да живот изгуби учесник који није везао појас наспрам особе која је то урадила.

− Током 2020. године на територији општине Сокобања било је 651 пријава за некоришћење сигурносног појаса од чега 641 прекршај су начинили возачи а 10 путници у возилу док је у првих два месеца ове године писано 36 пријава за кршење овог прописа од чега је 26 писано возачима моторног возила а 10 путницима. Такође током протекле године десила се само једна саобраћајна несрећа у којој је једно дете задобило лаке телесне повреде − каже Данијела Миловановић заставник прве класе полиције Полицијске станице у Сокобањи.

Законом о безбедности саобраћаја на путевима је чланом 30 предвиђено да: „Возач и путници у мотором возилу у коме су уграђени, односно постоје места за уградњу сигурносних појасева, дужни су да у саобраћају користе”. За овај прекршај предвиђена је казна у износу од 10 хиљада динара односно 5 хиљада ако се плати у року од 8 дана од дана учињеног прекршаја. Истим законом, чланом 31 предвиђено је да: У моторном возилу на предњем седишту не сме да се превози дете млађе од 12 година, као ни лице које није способно да управља својим поступцима.

Припадници Полицијске станице у Сокобањи током протекле године учествовали су у две међународне акције контроле везивања појасева и осталих теших прекршаја које су спроведене на територији целе Европе, једној централној која је била актуелна на територији целе Србије и више локалних акција на територији Полицијске управе у Зајечару.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

four × four =