U Sokobanji obeležen Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave

Društvo

Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave, obeležen je juče u Sokobanji kulturno-umetničkim programom i dodelom priznanja zaslužnim građanima i kolektivima. Javna priznanja se u skladu sa odlukom Skupštine opštine Sokobanja dodeljuju povodom Dana opštine Sokobanja, 21. juna. S obzirom na to da su u to vreme sve aktivnosti povodom obeležavanja Dana opštine bile otkazane, zbog poplava i vanredne situacije, predsednik opštine Sokobanja Miodrag Nikolić je juče uručio priznanja zaslužnim građanima i kolektivima.

Nakon kulturno-umetničkog dela programa u kome su učestvovali hor SŠ „Branislav Nušićˮ Bogdana Petrović koja je recitovala pesmu „Domovinaˮ Vojislava Ilića i Justina Jakšić koja je izvela pesmu „Tamo dalekoˮ, okupljenima se obratio predsednik opštine Sokobanja Miodrag Nikolić.

˗ Ove godine zbog poplava i vanredne situacije nismo obeležili Dan sokobanje i nismo se javno zahvalili ljudima koji su doprineli njenom razvoju u 2022. godinu. Zato smo danas na ovaj praznik jedinstva, slobode i nacionalne zastave, priredbom u kojoj učestvuju mladi sokobanjčani koji predstavljaju našu budućnost i dodelom priznanja, simbolično želeli da dočaramo jedinstvo i pokažemo kako svi zajedno radimo na razvoju Sokobanje i za dobrobit svih građana ˗ rekao je predsednik Nikolić.

Na osnovu javnog poziva, a u skladu sa odlukom Komisije za kadrovska, administrativna i pravno-imunitetska pitanja, za izuzetne rezultate i poseban doprinos razvoju Sokobanje za 2022. godinu javnim priznanjem Plaketa nagrađeni su:

Dr Miloš Milojković za poseban doprinos na unapređenju kulturnog života Sokobanje. Gospodin Milojković dobitnik je ovog značajnog priznanja iz više razloga a jedan od njih je što je zahvaljujući njemu upriličena prva zvanična poseta našeg čuvenog pisca i akademika Dušana Kovačevića i njegovog tima iz Zvezdara teatra. Ovim potezom načinjen je prvi korak na unapređenju kulturne sfere Sokobanje, i otvorio je mnoge druge prilike koje će tek zadesiti Sokobanju u domenu kulture.

Ivica Ranđelović ˗ za izuzetne rezultate u radu iz oblasti poljoprivrede. Ivica Ranđelović živi u Levoviku i radi kao rudar u Rudniku mrkog uglja„Soko“ .Međutim, Ivica je nadaleko poznat po svojoj rakiji i dobitnik je mnogih nacionalnih i međunarodnih nagrada za kvalitet rakije koju proizvodi.Ponosni je otac troje dece koje usmerava ka negovanju srpske tradicije kroz razvoj poljoprivredne proizvodnje kojom se bavi.

Dečji hor „Sokolićiˮ za poseban doprinos u obrazovanju dece iz oblasti muzičke kulture u Sokobanji kao i Crveni krst „Sokobanjaˮ za izuzetne rezultate u radu na polju humanitarnog delovanja u Sokobanji.

Dragan Andrić koji 24 godine radi u Radio Sokobanji za poseban doprinos na unapređenju medijskog informisanja u Sokobanji.

 „Bravoksˮ d.o.o. za izuzetne rezultate u radu iz oblasti preduzetništva.

Mesnoj zajednici Vrbovac za doprinos na unapređenju kvaliteta života na selu. Mesna zajednica Vrbovac je jedan od odličnih primera da seoska sredina može predstavljati kvalitetan ambijent za život u skladu sa modernim potrebama.

Turistička agencija „Sokoinfoˮ za poseban doprinos na unapređenju turističke promocije Sokobanje. Posebne aktivnosti koje su zapažene u toku 2022. godine jesu učestala gostovanja direktora Vojkana Nikodijevića na državnim televizijama gde je posebno naglašavao dobrobit boravka u Sokobanji, njene prirodne lepote i ostale turističke sadržaje kojim Sokobanja raspolaže.

Turistička agencija „Banbusˮ za poseban doprinos na unapređenju razvoja turizma u Sokobanji. Turistička agencija „Banbusˮ je još 2013. godine prepoznala potencijale Sokobanje kao atraktivne turističke destinacije. Objekat gradske autobuske stanice koja je bila u propadanju pretvorila je u turistički objekat koji gostima nudi komfor i užitak uz svoje bogate sadržaje, koje kontinuirano unapređuje.

Ketering SB za izuzetne rezultate u radu iz oblasti ugostiteljstva u Sokobanji.

U ime nagrađenih izuzetno nadahnutim govorom, zahvalio se dr Miloš Milojković.

˗ Izuzetna mi je časat što sam među dobitnicima ovog priznanja. I želim da vas podsetim da jeu staroj Grčkoj, kolevci civilizacije, mnogo veći strah bio od gubitka časti nergo od gubitka života. To se isto prenelo i na nas Srbe. Apsolutno se zna da se gudbitkom časti gubi još jedan vrlo važan osećaj a koji determiniši ponašanje ljudi a to je osećaj stida ili osećaj srama. Gubitkom tog osećaja biće može da laže da krade i radi užasne stvari, da bude pohlepan i za novcem i vlašću i je jedna nakaza u ljudskoj koži. Kod tog bića vrlo često se javlja vrlo osećaj zavisti iz koje se rađa mržnja, nažalost danas živimo u vremenu užasne mržnje a trebali bi pričati o jedinstvu. Danas nam je potrebna i neophodna sloga, bez obzira na mišljenja, bez obzira na pripadnost bilo kojoj interesnoj grupaciji, sudbina Srbije zavisi od toga. Ponosan sam što sam u grupi sa ovom gospodom ovde, a i na vas Sokobanjčane i na one koji su o ovom odlučivali i na ovaj način nam rekli „Hvalaˮ.

Za izuzetan uspeh u 2022. godini Pohvalnicom su nagrađeni:

Anđela Rakić, učenica generacije Srednje škole „Branislav Nušićˮ i Vuk Bogdanić, učenik generacije Osnovne škole „Mitropolit Mihailoˮ. Sara Mitić i Kaća Stamenković za osvojenu 1. nagradu na republičkoj Smotri kratkog đačkog filma „Filmić 2023ˮ; Najbolji sportisti u 2022. godini Hana Jovanović i Nenad Arsić. Kraljevski džudo klub „Karađorđevićˮ kao najbolji sportski kolektiv. Ilija Miletić, učenik 2. razreda Osnovne muzičke škole „Vladimir Đorđevićˮ iz Aleksinca – odeljenje u Sokobanji, za osvojeno 3. mesto na Republičkom takmičenju u školskoj 2022/2023. godini za instrument – gitara. Ivana Pavlović, za osvojeno 2. Mesto na Republičkom takmičenju Nacionalna ekološka olimpijada. Sandra Adamović i Uroš Ristić za osvojeno 3. mesto na republičkom takmičenju u džudou. Isidora Nikodijević za osvojeno 1. mesto i Bogdana Trpković za osvojeno 2. mesto na Republičkom takmičenju dečja karikatura „Mali Pjerˮ.

Petnaesti septembar se prema zaključku Vlade Republike Srbije od 2020. godine zvanično obeležava kao praznik, a datum je izabran u čast proboja Solunskog fronta 1915. godine. Ovaj praznik obeležavamo i kako bismo negovali kulturu, tradiciju, veru, kao i svest o našoj zajedničkoj pripadnosti, svest o istim težnjama i ciljevima.

Fotografije sa ovog događaja možete pogledati na našoj Fejsbuk stranici.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

seven + ten =