У Сокобањи обележен Дан српског јединства, слободе и националне заставе

Друштво

Дан српског јединства, слободе и националне заставе, обележен је јуче у Сокобањи културно-уметничким програмом и доделом признања заслужним грађанима и колективима. Јавна признања се у складу са одлуком Скупштине општине Сокобања додељују поводом Дана општине Сокобања, 21. јуна. С обзиром на то да су у то време све активности поводом обележавања Дана општине биле отказане, због поплава и ванредне ситуације, председник општине Сокобања Миодраг Николић је јуче уручио признања заслужним грађанима и колективима.

Након културно-уметничког дела програма у коме су учествовали хор СШ „Бранислав Нушићˮ Богдана Петровић која је рецитовала песму „Домовинаˮ Војислава Илића и Јустина Јакшић која је извела песму „Тамо далекоˮ, окупљенима се обратио председник општине Сокобања Миодраг Николић.

˗ Ове године због поплава и ванредне ситуације нисмо обележили Дан сокобање и нисмо се јавно захвалили људима који су допринели њеном развоју у 2022. годину. Зато смо данас на овај празник јединства, слободе и националне заставе, приредбом у којој учествују млади сокобањчани који представљају нашу будућност и доделом признања, симболично желели да дочарамо јединство и покажемо како сви заједно радимо на развоју Сокобање и за добробит свих грађана ˗ рекао је председник Николић.

На основу јавног позива, а у складу са одлуком Комисије за кадровска, административна и правно-имунитетска питања, за изузетне резултате и посебан допринос развоју Сокобање за 2022. годину јавним признањем Плакета награђени су:

Др Милош Милојковић за посебан допринос на унапређењу културног живота Сокобање. Господин Милојковић добитник је овог значајног признања из више разлога а један од њих је што је захваљујући њему уприличена прва званична посета нашег чувеног писца и академика Душана Ковачевића и његовог тима из Звездара театра. Овим потезом начињен је први корак на унапређењу културне сфере Сокобање, и отворио је многе друге прилике које ће тек задесити Сокобању у домену културе.

Ивица Ранђеловић ˗ за изузетне резултате у раду из области пољопривреде. Ивица Ранђеловић живи у Левовику и ради као рудар у Руднику мрког угља„Соко“ .Међутим, Ивица је надалеко познат по својој ракији и добитник је многих националних и међународних награда за квалитет ракије коју производи.Поносни је отац троје деце које усмерава ка неговању српске традиције кроз развој пољопривредне производње којом се бави.

Дечји хор „Соколићиˮ за посебан допринос у образовању деце из области музичке културе у Сокобањи као и Црвени крст „Сокобањаˮ за изузетне резултате у раду на пољу хуманитарног деловања у Сокобањи.

Драган Андрић који 24 године ради у Радио Сокобањи за посебан допринос на унапређењу медијског информисања у Сокобањи.

 „Бравоксˮ д.о.о. за изузетне резултате у раду из области предузетништва.

Месној заједници Врбовац за допринос на унапређењу квалитета живота на селу. Месна заједница Врбовац је један од одличних примера да сеоска средина може представљати квалитетан амбијент за живот у складу са модерним потребама.

Туристичка агенција „Сокоинфоˮ за посебан допринос на унапређењу туристичке промоције Сокобање. Посебне активности које су запажене у току 2022. године јесу учестала гостовања директора Војкана Никодијевића на државним телевизијама где је посебно наглашавао добробит боравка у Сокобањи, њене природне лепоте и остале туристичке садржаје којим Сокобања располаже.

Туристичка агенција „Банбусˮ за посебан допринос на унапређењу развоја туризма у Сокобањи. Туристичка агенција „Банбусˮ је још 2013. године препознала потенцијале Сокобање као атрактивне туристичке дестинације. Објекат градске аутобуске станице која је била у пропадању претворила је у туристички објекат који гостима нуди комфор и ужитак уз своје богате садржаје, које континуирано унапређује.

Кетеринг СБ за изузетне резултате у раду из области угоститељства у Сокобањи.

У име награђених изузетно надахнутим говором, захвалио се др Милош Милојковић.

˗ Изузетна ми је часат што сам међу добитницима овог признања. И желим да вас подсетим да јеу старој Грчкој, колевци цивилизације, много већи страх био од губитка части нерго од губитка живота. То се исто пренело и на нас Србе. Апсолутно се зна да се гудбитком части губи још један врло важан осећај а који детерминиши понашање људи а то је осећај стида или осећај срама. Губитком тог осећаја биће може да лаже да краде и ради ужасне ствари, да буде похлепан и за новцем и влашћу и је једна наказа у људској кожи. Код тог бића врло често се јавља врло осећај зависти из које се рађа мржња, нажалост данас живимо у времену ужасне мржње а требали би причати о јединству. Данас нам је потребна и неопходна слога, без обзира на мишљења, без обзира на припадност било којој интересној групацији, судбина Србије зависи од тога. Поносан сам што сам у групи са овом господом овде, а и на вас Сокобањчане и на оне који су о овом одлучивали и на овај начин нам рекли „Хвалаˮ.

За изузетан успех у 2022. години Похвалницом су награђени:

Анђела Ракић, ученица генерације Средње школе „Бранислав Нушићˮ и Вук Богданић, ученик генерације Основне школе „Митрополит Михаилоˮ. Сара Митић и Каћа Стаменковић за освојену 1. награду на републичкој Смотри кратког ђачког филма „Филмић 2023ˮ; Најбољи спортисти у 2022. години Хана Јовановић и Ненад Арсић. Краљевски џудо клуб „Карађорђевићˮ као најбољи спортски колектив. Илија Милетић, ученик 2. разреда Основне музичке школе „Владимир Ђорђевићˮ из Алексинца – одељење у Сокобањи, за освојено 3. место на Републичком такмичењу у школској 2022/2023. години за инструмент – гитара. Ивана Павловић, за освојено 2. Место на Републичком такмичењу Национална еколошка олимпијада. Сандра Адамовић и Урош Ристић за освојено 3. место на републичком такмичењу у џудоу. Исидора Никодијевић за освојено 1. место и Богдана Трпковић за освојено 2. место на Републичком такмичењу дечја карикатура „Мали Пјерˮ.

Петнаести септембар се према закључку Владе Републике Србије од 2020. године званично обележава као празник, а датум је изабран у част пробоја Солунског фронта 1915. године. Овај празник обележавамо и како бисмо неговали културу, традицију, веру, као и свест о нашој заједничкој припадности, свест о истим тежњама и циљевима.

Фотографије са овог догађаја можете погледати на нашој Фејсбук страници.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

three × 3 =