Филм „Вода – последњи дани пуковника Рајевског” приказан у Сокобањи

Друштво Култура

Филм „Вода –последњи дани пуковника Рајевског”, чији је један део сниман и на територији општине Сокобања, приказана је у петак у биоскопу „Моравица”.

То је играно-документарни филм о пуковнику Николају Николајевичу Рајевском, добровољцу у српско турском рату 1876. године, по коме је Лав Толстој написао лик Вронског из Ане Карењине. Пуковник Рајевски живот је изгубио у бици поред Алексинца, у Горњем Адровцу а на том месту касније је подигнута Руска црква. Филм је у Сокобањи приказан на дан државног празника јединства, слободе и националне заставе, а Милош Паовић, продуцент каже и да се сам филм уклапа у слободарску причу Србије о сарадњи словенских народа у борби против освајача.

− Филм смо стварали седам година, његово снимање је почело пре короне а онда је све стало. Након пандемије покушали смо да наставимо али није било довољно материјалних средстава, некако смо успели ове године да уз помоћ спонзора и донатора доведемо филм до краја. С обзиром да је део сниман и у Сокобањи имали смо обавезу и жељу да га у захвалност према општини Сокобања и људима који су учествовали у његовом стварању прикажемо и овдашњој публици код које је,како сам приметио, изазвао доста емоција − додао је Паовић.

Филм је премијерно приказан у Алексинцу 5. jуна и до сада је имао 10 приказивања у биоскопима широм Србије, а оно што следи је његова београдска премијера у Руском дому и то 17. новембра на дан рођења пуковника Рајевског.

Редитељ филма је Горан Ерчевић, сценирао је написао Слободан Ценц, продуцент је Милош Паовић. Главну улогу односно пуковника Рајевског глуми Дејан Тончић, првак Крушевачког позоришта, појављују се Војин Ћетквић, Бранислав Трифуновић, Снежана Ковачевић и многи глумци из Алексинца и Сокобање.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

5 × three =