У ПУ „Буцко” успешно се примењује концепт „Године узлета” а уведен је и ИОП1

Друштво

Предшколска установа „Буцко” од ове школске године односно од првог септембра примењује нови концепт предшколског васпитања и образовања који је симболично назван „Године узлета”. Програми у вртићима настају заједничким учествовањем деце и одраслих у простору који је инспиративан за дете и где оно може слободно да истражује, да се игра, да промишља, да сарађује са другима, испробава и упознаје свет око себе. У оквиру овог новог концепта је и већа сарадња са локалном самоуправом, приватним предузећима и фирмама и установама у оквиру локалне заједнице.

− Ми редовно посредством друштвених мрежа фотографијама и снимцима упознајемо родитеље са новим концептом предшколског васпитања односно са свим оним што радимо у вртићу. Нови концепт укључује и интензивнију сарадњу са локалном самоуправом јавним и приватним предузећимаи свим установама у оквиру локалне заједнице − каже Душан Мијајловић, директор ПУ „Буцко”.

Сви васпитачи су завршили обуку за нови програм, а недавно је одржан семинар под називом „Инклузија од теорије до праксе 2”. Аутори-предавачи семинара били су: Бојан Грујић, дип.педагог, Школа креативних вештина и Анита Цекић психолог. У оквиру овог семинара предавачи су упознали васпитаче како треба радити са децом која имају сметње у развоју.

− Нажалост, у последње време на територији наше општине повећан је број деце са сметњама у развоју. Од ове године то је баш интензивно па су васпитачи наилазили на неке потешкоће при реализацији васпитно-образовног рада са овом групом деце. Из тог разлога организовали смо обуку како би васпитачи имали бољу комуникацију са том децом али и њиховим родитељима и релевантним институцијама које раде са таквом децом. Ти малишани су у инклузивном програму и наставиће се усавршавање васпитача у овом правцу − рекао је Мијајловић.

Он додаје да у ПУ „Буцко” до ове године нису израђивани индивидуални образовни профили већ да је примењиван само индивидуални приступ учењу а да је од ове године уведен ИОП 1. односно прилагођени програм наставе и учења у коме се планира циљ пружања подршке, прилагођавање и обогаћивање простора и услова у којима се учи.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

eight + seventeen =