У недељу позната планинарска акција четврти јесењи успон на Ртањ

Друштво

Планинарско друштво „Преслап”, Планинарско друштво „Оштар чука” Сокобања и Планинарски клуб „Железничар” Алексинац заједнички организују четврти јесењи успон на Ртањ у недељу, 18.октобра.

Организатори су предвидели две трасе успона на врх Шиљак. Јужна траса је лакша, њоме се полази из села Ртањ, на путу Сокобања – Бољевац, а до врха Шиљак треба савладати 950 метара висинске разлике.

Повратак је истом стазом, а укупна дужина трасе је 12 километара (6 км у успону и исто толико при силаску).
Знатно тежи приступ врху Шиљак је са северне стране, где треба савладати чак 1200 метара у успону. Креће се северном страном Ртња од сепарације Мирово, и тај први део је прилично стрм и води кроз шуму. Касније се излази на отворене делове, који су изванредни видиковци. У завршници се северна и јужна стаза спајају на највишем гребену Ртња, у близини врха Шиљак. Планинари који се на Шиљак буду пењали јужном страном, истом стазом се враћају у село Ртањ, а њима се у повратку прикључују и планинари са северне стране.

Планинари са северне стране укупно ће прећи 15 км, од којих 9 км у успону и 6 км при силаску, са висинском разликом од 1200 м у успону и 600 м при силаску. Обе групе планинара имаће своје водиче.

− Планином Ртањ завршава се огроман венац Карпата, који почиње у Пољској и Словачкој, на Високим Татрама. Шиљак (1565 м), највиши врх планине Ртањ, савршена пирамида која се издиже око шесто метара изнад своје основе и доминира над околином.О Ртњу су бројне легенде испричане и још увек се стварају, то је планина која никог не оставља равнодушним. Северно од Ртња, низ долину Јужне Мораве, Велике Мораве, па даље према Банату и Бачкој, преко Мађарске и Словачке, на правцу дужем од хиљаду километара, нема више тачке. И Ртањ се може видети одасвуд. Са Ртња се види све − кажу из ПД „Преслап”.

Познато је и да је Ртањ лековитим биљем једно од најиздашнијих подручја у Србији, зато су организатори одлучили да у оквиру предстојеће акције, Новица Видојковић, члан ПД „Преслап” одржи практично предавање о лековитом биљу које расте на планини Ртањ под називом „Азбука лековитог биља” које ће бити приређено након повратка планинара са врха Шиљак.

За успон на Ртањ потребне су: планинарске ципеле, резервна мајица, ролка, тања јакна, наочаре за сунце, капа и рукавице а препоручују и штапове за ходање.

Претходна три јесења успона, доживела су велики успех и били су међу најмасовнијим планинарским догађајима у читавој Србијису јер је Ртањ чувена планина која привлачи многе планинаре и рекреативце.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

11 − five =