U nedelju poznata planinarska akcija četvrti jesenji uspon na Rtanj

Društvo

Planinarsko društvo „Preslap”, Planinarsko društvo „Oštar čuka” Sokobanja i Planinarski klub „Železničar” Aleksinac zajednički organizuju četvrti jesenji uspon na Rtanj u nedelju, 18.oktobra.

Organizatori su predvideli dve trase uspona na vrh Šiljak. Južna trasa je lakša, njome se polazi iz sela Rtanj, na putu Sokobanja – Boljevac, a do vrha Šiljak treba savladati 950 metara visinske razlike.

Povratak je istom stazom, a ukupna dužina trase je 12 kilometara (6 km u usponu i isto toliko pri silasku).
Znatno teži pristup vrhu Šiljak je sa severne strane, gde treba savladati čak 1200 metara u usponu. Kreće se severnom stranom Rtnja od separacije Mirovo, i taj prvi deo je prilično strm i vodi kroz šumu. Kasnije se izlazi na otvorene delove, koji su izvanredni vidikovci. U završnici se severna i južna staza spajaju na najvišem grebenu Rtnja, u blizini vrha Šiljak. Planinari koji se na Šiljak budu penjali južnom stranom, istom stazom se vraćaju u selo Rtanj, a njima se u povratku priključuju i planinari sa severne strane.

Planinari sa severne strane ukupno će preći 15 km, od kojih 9 km u usponu i 6 km pri silasku, sa visinskom razlikom od 1200 m u usponu i 600 m pri silasku. Obe grupe planinara imaće svoje vodiče.

− Planinom Rtanj završava se ogroman venac Karpata, koji počinje u Poljskoj i Slovačkoj, na Visokim Tatrama. Šiljak (1565 m), najviši vrh planine Rtanj, savršena piramida koja se izdiže oko šesto metara iznad svoje osnove i dominira nad okolinom.O Rtnju su brojne legende ispričane i još uvek se stvaraju, to je planina koja nikog ne ostavlja ravnodušnim. Severno od Rtnja, niz dolinu Južne Morave, Velike Morave, pa dalje prema Banatu i Bačkoj, preko Mađarske i Slovačke, na pravcu dužem od hiljadu kilometara, nema više tačke. I Rtanj se može videti odasvud. Sa Rtnja se vidi sve − kažu iz PD „Preslap”.

Poznato je i da je Rtanj lekovitim biljem jedno od najizdašnijih područja u Srbiji, zato su organizatori odlučili da u okviru predstojeće akcije, Novica Vidojković, član PD „Preslap” održi praktično predavanje o lekovitom bilju koje raste na planini Rtanj pod nazivom „Azbuka lekovitog bilja” koje će biti priređeno nakon povratka planinara sa vrha Šiljak.

Za uspon na Rtanj potrebne su: planinarske cipele, rezervna majica, rolka, tanja jakna, naočare za sunce, kapa i rukavice a preporučuju i štapove za hodanje.

Prethodna tri jesenja uspona, doživela su veliki uspeh i bili su među najmasovnijim planinarskim događajima u čitavoj Srbijisu jer je Rtanj čuvena planina koja privlači mnoge planinare i rekreativce.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

5 × five =