У недељу код лекара без докумената и заказивања: Позив, пре свега, здравима

Друштво Здравље

Превентивни здравствени прегледи без упута, заказивања, књижице или било ког другог документа ове недеље, 19. маја, биће спроведени и у просторијама Дома здравља у Сокобањи. Грађани ће имати прилику да своје здравствено стање провере бесплатно у периоду од 08.00 до 17.00 сати.

По речима директора Дома здравља Славише Антонијевића, поред прегледа лекара, пацијентима ће бити урађена лабораторија, по потреби ЕКГ и гликемија, односно провера нивоа шећера у крви.

– То значи да и грађани који из неког разлога немају оверену здравствену књижицу могу доћи на овај преглед. Тог дана је пожељно ако се ради гликемија да пацијенти ујутру не доручкују пре доласка на овај преглед – напомиње наш саговорник.

Он наглашава да је овај позив упућен, пре свега, здравим људима, тј. онима који не осећају никакве тегобе, јер се многе болести открију превентивним прегледима.

– Могу доћи сви и првенствено се мисли, сама сврха превентивних прегледа је да дођу људи који не осећају тегобе јер је ту сад наша брига да евентуално на том прегледу се нешто пронађе. Уколико се открије на време и ако човек још нема неке изражене симптоме болести, велики проценат тих људи може бити излечен. Скоро 90 посто болести ако се пацијенти јаве на време може бити излечено. То је сврха да на неки начин нашим људима скренемо пажњу да код лекара одлазе и када су здрави, односно, када не осећају неке изражене симптоме болести – саветује Антонијевић.

Он каже да ће ово бити и добра прилика да са пацијентима разговарају о проблемима са којима се сусрећу у здравству, како би евентуално унапредили комуникацију у оквиру здравствене заштите.

– Искористићемо ове превентивне прегледе да мало попричамо са нашим грађанима, да чујемо њихове утиске о здравственом систему, о нашој установи. Чућемо њихове проблеме и потрудићемо се на неки начин да им помогнемо, односно да им олакшамо тај њихов контакт са здравственим системом Србије – поручује први човек сокобањског Дома здравља.

Иначе, у недељу ће многе здравствене установе организовати овакве превентивне прегледе, у складу са иницијативом Министарства здравља Републике Србије.

Текст: Кристијан Ђорђевић; Јелена Радовановић

Фото: Кристијан Ђорђевић

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

14 − 3 =