СКГО: Здравство и социјална заштита поверени Сокобањи

Друштво

У наредне две године Сокобања ће председавати Одбором за здравље и социјалну заштиту на нивоу Сталне конференције градова и општине (СКГО). То значи да ће се активности овог одбора, као и иницијативе и сугестије које су усмерене ка Влади Републике Србије доносити у Сокобањи.

Одбор за здравље и социјалну заштиту конституисан је јуче на седници СКГО у Сокобањи, а њоме је председавао Миодраг Николић, председник Општине Сокобања, који ће обављати функцију председника Одбора за здравље и социјалну заштиту, док је на место заменика изабрана Виолета Лутовац, председница општине Варварин. Седници су присуствовали и представници 16 градова и општина, као и Јасмина Танасић, програмска директорка за друштвени развој СКГО и Марко Томашевић, заменик генералног секретара за заступање СКГО.

Први пут на челу одбора 

Сокобања ће први пут председавати неким од осам одбора СКГО, односно Савеза градова и општина који је основан 1953. године, а чији је циљ да се унапреде положај и рад локалних самоуправа. То је изузетна част за ову локалну самоуправу, поручује први човек општине Миодраг Николић, иначе лекар по струци, и додаје да ће у наредном периоду моћи да покрећу иницијативе за измену закона.

– То је оно са чим се сви сусрећемо на терену, са тим да је неки закон у колизији са неким другим или недостацима неких закона. Стална конференција градова и општина управо служи да сугерише Влади Србије, републичкој скупштини доношење, предлоге иницијатива или измени неких закона са чијим се недостацима сусрећемо на терену. Тако да ћемо у наредном периоду у 18 градова и општина водити овај сектор, предлагати измене закона, подносити иницијативе Влади Републике Србије и наравно ресорним скупштинским одборима. За заменика је изабрана Виолета Лутовац, исто лекар по струци, тако да се надам да ће овај одбор у наредне две године оправдати своја очекивања – рекао је Николић.

Хитна помоћ горућа тема 

Поред конститутивне седнице, теме о којима се јуче разговарало на седници у Сокобањи биле су здравље, социјална заштита, бањски туризам, школски спорт, а било је речи и о хитној медицинској помоћи. По речима Јасмине Танасић, секретара Одбора за здравље и социјалну заштиту, управо је хитна медицинска помоћ горућа тема свих локалних самоуправа, нарочито оних мањих.

– Питање је како можемо да обезбедимо кадар и услове више од норматива у нашим здравственим установама пошто за то немамо инструменте – рекла је Танасић, додајући да ће то бити један од задатака Одбора у наредне две године.

Она је истакла да је ово једна од најплодоноснијих оснивачких седница, зато што се по свакој тачки која је била објашњена и изложена Одбор изјашњавао и доносио предлоге и иницијативе.

– Оно што је мени најважнија одлука, то је да се Министарству здравља упути званична иницијатива да се донесе нови правилник о ближим условима о деловању у здравственим установама који је донет у 2006. години, дакле по критеријумима и броја становника и кадра и свега што је потпуно неупотребљиво за овај закон који већ четири године важи. То би требало да нам значајно олакша могућност да унапредимо услове здравствене заштите на локалном нивоу у односу на оно што сада имамо – рекла је Танасић, додајући да је новоформирани одбор велики изазов и домаћи задатак за чланство.

Сокобања одличан партнер

Стална конференција градова и општина броји осам одбора, а реч је о телима организације који покрећу кључна питања и иницијативе које заједно потпомажу реформске процесе, нагласио је Марко Томашевић, заменик генералног секретара СКГО, отварајући јучерашњу седницу. Он је истакао да је конкретно из Одбора за здравље и социјалну заштиту потекао велики број иницијатива, као и да успостављају партнерске односе са кључним институцијама као што је Институт за јавно здравље „Др Милан Јовановић Батут”.

Томашевић је истакао и да Стална конференција градова и општина има одличну сарадњу са локалном самоуправом у Сокобањи.

– Имамо велики број пројеката на којима Сокобања учествује и хтео бих да се захвалим и председнику општине што нас је позвао и угостио на овој првој конститутивној седници. Сокобања је стални партнер и активан учесник у свим процесима који су се и до сад спроводили, не само кад је реч о здрављу и социјалној заштити већ и у другим процесима, увођењу службеничког система, имовини и у разним неким другим активностима и пројектима које је Стална конференција спроводила. Радујем се што ће Сокобања да председава овим одбором јер сам сигуран да ће то бити добро и квалитетно вођено – додао је Томашевић.

У оквиру радног дела седнице СКГО говорило се о унапређењу социјалне заштите на локалном нивоу, систему здравствене заштите на нивоу локалне самоуправе, затим о детаљима истраживања СКГО у области бањског туризма, као и могућностима унапређења школског спорта у градовима и општинама Србије.

Текст: Кристијан Ђорђевић; Јелена Радовановић

Фото: Кристијан Ђорђевић

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

7 − four =