Sokobanja

Туризам у Сокобањи у доба короне

Друштво

Пандемија корона вируса и увођење ванредне ситуације у Сокобањи, односно увођење посебних мера заштите, попут затварања Аква-парка и спа центара, ограничавање рада угоститељских објеката, не иде у прилог шпицу туристичке сезоне, ни станодавцима а ни туристима. Са једне стране, код појединих станодаваца постоји страх од издавања због контакта са туристима, а са друге стране има оних који од туризма и издавања гостима, буквално живе и не одговара им што поједини туристи због истог страха отказују доласке.

Али, као и увек, није све тако црно. Гостију има, јер ако занемаримо одређена ограничења која су уведена, оно што је туристима у Сокобањи, увек и упркос свему на располагању и по чему је ова бања и препознатљива, то је предивна природа, односно велики број излетишта, чак преко тридесет, река Моравица са уређеном плажом Жупан као и Бованско језеро. Сокобања има још једну велику предност, која се може назвати срећа у несрећи, ако узмемо у обзир да вирус, који је, нажалост, зауставио читав свет на извесно време, напада пре свега плућа, јер је планина Озрен у чијем подножју бања лежи, буквално природна фабрика ваздуха.

Наиме, ваздух на на читавој територији Сокобање је чист и благотворно делује на људски организам. Изнад саме сокобањске котлине која лежи на 400 метара надморске висине, окружена планинама, приметна је ружа ветрова која доприноси чистијем, свежијем и здравијем ваздуху. Тај ваздух је првенствено богат негативним јонима или витаминима из ваздуха, како их још називају, који подмлађују организам, подстичу бржи опоравак од разних болести, регенерацију, побољшање и излечење многих болести респираторних органа. На основу свега наведеног, може се закључити да је Сокобања, као ваздушна бања у читавој овој ситуацији, најидеалније место за одмор.

И на крају, наш народ има једну изреку која гласи ,,Ко се чува и Бог га чува”. Зато само поштујте мере заштите, носите маске, држите дистанцу, не окупљајте се у великом броју, шетајте са својом породицом, партнерима, најближим пријатељима по дивним сокобањским излетиштима, дишите пуним плућима, јер овде је то могуће и биће све у реду.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

twenty − 17 =