Sokobanja

Turizam u Sokobanji u doba korone

Društvo

Pandemija korona virusa i uvođenje vanredne situacije u Sokobanji, odnosno uvođenje posebnih mera zaštite, poput zatvaranja Akva-parka i spa centara, ograničavanje rada ugostiteljskih objekata, ne ide u prilog špicu turističke sezone, ni stanodavcima a ni turistima. Sa jedne strane, kod pojedinih stanodavaca postoji strah od izdavanja zbog kontakta sa turistima, a sa druge strane ima onih koji od turizma i izdavanja gostima, bukvalno žive i ne odgovara im što pojedini turisti zbog istog straha otkazuju dolaske.

Ali, kao i uvek, nije sve tako crno. Gostiju ima, jer ako zanemarimo određena ograničenja koja su uvedena, ono što je turistima u Sokobanji, uvek i uprkos svemu na raspolaganju i po čemu je ova banja i prepoznatljiva, to je predivna priroda, odnosno veliki broj izletišta, čak preko trideset, reka Moravica sa uređenom plažom Župan kao i Bovansko jezero. Sokobanja ima još jednu veliku prednost, koja se može nazvati sreća u nesreći, ako uzmemo u obzir da virus, koji je, nažalost, zaustavio čitav svet na izvesno vreme, napada pre svega pluća, jer je planina Ozren u čijem podnožju banja leži, bukvalno prirodna fabrika vazduha.

Naime, vazduh na na čitavoj teritoriji Sokobanje je čist i blagotvorno deluje na ljudski organizam. Iznad same sokobanjske kotline koja leži na 400 metara nadmorske visine, okružena planinama, primetna je ruža vetrova koja doprinosi čistijem, svežijem i zdravijem vazduhu. Taj vazduh je prvenstveno bogat negativnim jonima ili vitaminima iz vazduha, kako ih još nazivaju, koji podmlađuju organizam, podstiču brži oporavak od raznih bolesti, regeneraciju, poboljšanje i izlečenje mnogih bolesti respiratornih organa. Na osnovu svega navedenog, može se zaključiti da je Sokobanja, kao vazdušna banja u čitavoj ovoj situaciji, najidealnije mesto za odmor.

I na kraju, naš narod ima jednu izreku koja glasi ,,Ko se čuva i Bog ga čuva”. Zato samo poštujte mere zaštite, nosite maske, držite distancu, ne okupljajte se u velikom broju, šetajte sa svojom porodicom, partnerima, najbližim prijateljima po divnim sokobanjskim izletištima, dišite punim plućima, jer ovde je to moguće i biće sve u redu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

1 × 4 =