Трибина „Још увек возим али не ходам”

Друштво

Трибина која се одржава у оквиру програма за едукацију младих о безбедности у саобраћају под називом „Још увек возим али не ходам”, под покровитељством Агенције за безбедност саобраћаја Републике Србије, одржана је протеклог петка у спортској хали Средње школе „Бранислав Нушић”. Према речима предавача Славише Савића ова трибина има за циљ едукацију младих о безбедности у саобраћају и поштовању саобраћајних прописа, преношењем личног искуства предавача који су своју инвалидност стекли као жртве саобраћајне незгоде.

− Ова трибина има  облик искуственог учења где ће млади кроз причу о саобраћајној незгоди коју сам ја доживео имати прилику да се упознају са изазовима који су били у то време када сам ја био средњошколац. Упознаћу их са грешкама које сам ја починио и које су нажалост довеле до саобраћајне незгоде и трајне инвалидности. Мислим да кроз овакав приступ мојих колега и мене млади могу да спознају са колико последица може да се сусретне неко ко не поштује саобраћајне прописе и на тај начин извуку праву поуку. Ниједног момента младима неће бити наметнуто мишљење и оно што они морају и требају или не требају да раде него једноставно из саме приче они ће извући закључак којим путем желе да наставе – рекао је господин Савић.

Наш саговорник додаје да је конкретно кроз овакве трибине прошло негде близу 45.000 младих на преко 400 предавања. Читава пројекат траје већ неких шест година и да се он искрено нада да су захваљујући пројекту успели да за све те године спасу бар један млад живот.

− На оваквим предавањима интеракција је добро дошла и увек се успостави, млади су прилично задовољни и стрпљиви у време док се предавање одржава јер прича није на неки начин шаблонска и није набијена сувом теоријом и статистиком − додаје Савић.

Савић је саобраћајну незгоду доживео са 18 година, возио је и ако није имао возачку дозвоолу и због тога као и пребрзе вожње и зато што није везао појас остао је непокретан.

Радионици је присуствовала шефица Кабинета председника општине Сокобања Оливера Денић која се у име Општине Сокобања захвали Славиши на несебичном ангажовању и племенитом раду, као и да покаже подршку свим активностима које се тичу унапређења безбедности у саобраћају, посебно када су у питању деца и млади. Да подсетимо, ово је други пут да господин Славиша држи трибину у сокобањској средњој школи. Прво предеавање одржано је маја месеца ове године.

− Не само као представник Општине Сокобања, већ и као родитељ два будућа возача истичем значај Славишине трибине на којој младима преноси своје страшно искуство, али тиме превентивно делује и утиче на свест о понашању у саобраћају и даје допринос безбедности − истакла је Денић.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

2 × four =