Književnici Biljober

Промоција Зборника песама о лековитом биљу „Биљобер 2019”

Друштво Култура

У оквиру овогодишњих „Биљоберских свечаности”, а у организацији Књижевног клуба „Соколово перо”, прошлог петка у амфитеатру испред Завичајног музеја одржана је промоција Зборника песама о лековитом биљу „Биљобер 2019”, као и додела награда и похвала учесницима истоименог књижевног конкурса.

Ове године на књижевни конкурс поезије о биљу, који је расписао КК„Соколово перо”, пристигло је 107 песама песника из Србије, Републике Српске, Хрватске, Бугарске и Црне Горе.

Жири у саставу Миломир Радосављевић – Калудранац, књижевник, Ковиљка Ристић, професор, Јелена Богданић, професор и Горан Петровић, наставник, изабрao је овогодишње најлепше песме посвећене биљу и то тако што је сваки члан жирија понаособ оцењивао приспеле радове, а затим су збирним оценама одређени најбољи.

За најлепшу је проглашена песма „Тек у слози познаје се снага”, аутора Србе Такића из Власотинца, друга награда додељена је Борисаву Бори Благојевићу из Ћуприје за песму „У Сокобањи”, а трећа ауторки Љиљани Терентић из Смедерева за песму „Свети Јован Биљобер”.

Srba Takić
Награда за најлепшу песму Срби Такићу

Похвале су додељене Ани Стајков-Иванов из Пловдива у Бугарској за песму „Иза моје куће има апотека”, Веселину Милићевићу из Врбаса за песму „Биљна апотека”, Зорици Станковић из Ниша за песму „Биљоберска свитања”, Милошу Манојловићу из Врмџе за песму „Врмашки соко” и Оливери Јанковић из Београда за песму „У плавом загрљају перунике”.

Песници из свих крајева Србије, али и околних земаља, који су учествовали на овом конкурсу, пре доделе награда, дружили су се и казивали своје песме у прелепом амбијенту Грудоњских воденица.

‒ Дружење уГрудоњским воденицама било је лепо и весело, песници, креативци су претварали речи у стихове и додиривали душу публике, било је предивно – рекла је Софија Вељковић, члан КК „Соколово Перо”, која у одсуству председнице овог књижевног клуба обавља ту функцију.

Plato Zavičajnog muzeja

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

fifteen − seven =