Tri godine bez Ljiljane Nikolić

Društvo

U četvrtak, 16. 11. 2023. godine, navršava se tri godine od smrti Ljiljane N. Nikolić, novinara Radio Sokobanje. Tada je zauvek utihnuo blag, milozvučan, svima prepoznatljiv glas, po kome su ostale upamćene mnoge radio-emisije, reportaže, intervjui…

Biografija Ljiljane N. Nikolić je sadržajna, raznovrsna, za poštovanje – bila je novinar, ali i pisac, istraživač, hroničar Sokobanje. Ljiljana je autor ili koautor pet monografija: „Sokobanja 1837-2007ˮ, „O pričanju i o onima koji pričaju: Ivo Andrić i Sokobanjaˮ, dve monografije o Specijalnoj bolnici u Sokobanji (povodom 30 i 40 godina postojanja), monografija o Narodnoj biblioteci „Stevan Sremacˮ u Sokobanji (povodom 150 godina postojanja).

Iza Ljiljane ostalo je na stotine novinskih članaka i intervjua sa mnogim poznatim ličnostima. Posebno mesto u njenom novinarskom radu zauzima radio-emisija „Promenadaˮ, koja je trajala punih 25 godina i pratila život Sokobanje. Ljiljanu je krasio i poseban talenat za umetnost – za ručne radove, vez, ikebane… Dobitnik je „Turističkog cvetaˮ za 2003. godinu, prestižne nagrade koju dodeljuje Turistička organizacija Srbije, kao i brojnih pohvala, diploma, plaketa iz raznih oblasti.

U znak sećanja na Ljiljanu i njen rad, pre dve godine je u Legatu Miluna Mitrovića u Sokobanji održano veče „Ljiljana N. Nikolić – stazom dobrote do večnostiˮ, u organizaciji Udruženja građana „Banjsko preobraženjeˮ. Prijatelji i rodbina, poštovaoci Ljiljaninog lika i dela, svojim prisustvom odali su tada počast i iskazali poštovanje prema svemu što je uradila za Sokobanju. Zbog svega čime je zadužila Sokobanju i Sokobanjce, u upravi Udruženja navode da će u narednom periodu, uz saglasnost Ljiljanine porodice, pokrenuti inicijativu za dodeljivanje nagrade „Ljiljana Nikolić” u okviru manifestacije „Zlatne ruke”, kao i za postavljanje spomen-ploče na zgradi Radio-stanice Sokobanja.

Ljiljana Nikolić će ostati upamćena po svojoj prepoznatljivoj boji glasa i izvanrednoj dikciji, ali i po dobroti i delima koja su ostala iza nje. Zato će „priča o njoj teći dalje i nikada joj kraja biti nećeˮ.

Mr Jasmina Stanković 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

one × four =