Три године без Љиљане Николић

Друштво

У четвртак, 16. 11. 2023. године, навршава се три године од смрти Љиљане Н. Николић, новинара Радио Сокобање. Тада је заувек утихнуо благ, милозвучан, свима препознатљив глас, по коме су остале упамћене многе радио-емисије, репортаже, интервјуи…

Биографија Љиљане Н. Николић је садржајна, разноврсна, за поштовање – била је новинар, али и писац, истраживач, хроничар Сокобање. Љиљана је аутор или коаутор пет монографија: „Сокобања 1837-2007ˮ, „О причању и о онима који причају: Иво Андрић и Сокобањаˮ, две монографије о Специјалној болници у Сокобањи (поводом 30 и 40 година постојања), монографија о Народној библиотеци „Стеван Сремацˮ у Сокобањи (поводом 150 година постојања).

Иза Љиљане остало је на стотине новинских чланака и интервјуа са многим познатим личностима. Посебно место у њеном новинарском раду заузима радио-емисија „Променадаˮ, која је трајала пуних 25 година и пратила живот Сокобање. Љиљану је красио и посебан таленат за уметност – за ручне радове, вез, икебане… Добитник је „Туристичког цветаˮ за 2003. годину, престижне награде коју додељује Туристичка организација Србије, као и бројних похвала, диплома, плакета из разних области.

У знак сећања на Љиљану и њен рад, пре две године је у Легату Милуна Митровића у Сокобањи одржано вече „Љиљана Н. Николић – стазом доброте до вечностиˮ, у организацији Удружења грађана „Бањско преображењеˮ. Пријатељи и родбина, поштоваоци Љиљаниног лика и дела, својим присуством одали су тада почаст и исказали поштовање према свему што је урадила за Сокобању. Због свега чиме је задужила Сокобању и Сокобањце, у управи Удружења наводе да ће у наредном периоду, уз сагласност Љиљанине породице, покренути иницијативу за додељивање награде „Љиљана Николић” у оквиру манифестације „Златне руке”, као и за постављање спомен-плоче на згради Радио-станице Сокобања.

Љиљана Николић ће остати упамћена по својој препознатљивој боји гласа и изванредној дикцији, али и по доброти и делима која су остала иза ње. Зато ће „прича о њој тећи даље и никада јој краја бити нећеˮ.

Мр Јасмина Станковић 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

nineteen − 4 =